Agrifoto

Analyse Uien

Uienmarkt is opzoek naar nieuwe kopers

13 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De stemming op de uienmarkt is aan het schuiven. Er blijft zeker een grote mate van vertrouwen in de markt maar het moet allemaal nog wel gebeuren. De Europese uienvoorraad lijkt niet overdreven groot, wat kansen biedt voor de Nederlandse export binnen Europa. Daar staat tegenover dat Nederlandse uien relatief duur zijn en dat maakt dat afnemers blijven zoeken naar goedkoper aanbod.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veel sorteerders melden dat het erg rustig is en de uienexport lijkt een flinke stap terug te doen. Tussen de sorteerders zijn wel flinke verschillen. De een draait minder maar kan nog wel aardig aan de gang blijven, terwijl andere bedrijven schrapen om nog wat werk binnen te halen. De rust op de uienmarkt komt vooral doordat het Afrikaseizoen er voor een belangrijk deel op zit en nieuwe bestemmingen zich nog niet direct aandienen. Vanuit Oost-Europa wordt wel geïnformeerd, maar potentiële kopers kunnen nog aan goedkopere uien komen. Wat zeker ook meespeelt is dat deze groep aanvoelt dat de Nederlandse markt net wat minder vast gestemd is dan een paar weken geleden. Wat de uienmarkt daarbij nog wat onvoorspelbaarder maakt, is de onzekerheid over hoeveel uien er in handen zijn van speculanten en wat die gaan doen te komende tijd.

Wie zet de toon?
Tot nu was dit seizoen de telersprijs leidend en volgde met een paar weken vertraging de baalprijs. Daar komt nu een voorzichtige kentering in als we naar de ontwikkeling op de regionale beurzen kijken. Correcties naar beneden hebben we nog niet veel gezien dit seizoen. Dat er een kleine prijscorrectie aan zat te komen komt voor de meeste insiders niet als een verrassing. Over hoe de markt zich verder zal ontwikkelen de komende weken verschillende de meningen nogal. Er is een stroming die denkt dat de prijzen nog wat verder moeten zakken om weer concurrerend op de Europese markt te worden om daarmee de handel op gang te brengen waarna de prijs vanzelf weer aantrekt.

Andere zijn van mening dat we een langere periode tegemoet gaan waarin het duwen en trekken is om de handel rond te krijgen. Door de relatief hoge prijzen blijven afnemers zoeken naar goedkopere uien en als ze iets gevonden hebben dat onder de Nederlandse prijs zit, slaan ze je daarmee om de oren. Aan de andere kant is er met de huidige inkoopprijzen niet veel ruimte om te zakken in prijs, zeker als je meerekent dat er best wel wat uien op termijn zijn verkocht tegen heel behoorlijke prijzen.

De DCA-notering Baalprijs Uien doet net als de telersprijzen ook een stapje terug deze week. Gemiddeld zit de baalprijs nu rond de €49 per 100 kilo. De verhouding tussen de baalprijs en de telersprijzen is daarmee nog steeds uit verhouding.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden