Na de hectiek van de afgelopen weken wordt het nu wat rustiger op de uienmarkt. De vraag naar uien vanuit Afrika naar Nederlandse uien blijft goed maar het Afrikaseizoen gaat wel richting het einde. Veel Oost-Europese medewerkers hebben kerstvakantie. Dat zorgt ervoor dat verschillende sorteerbedrijven het even wat rustiger aan doen.
Het uienseizoen loopt tot nu toe op rolletjes. 'In een opgaande markt is het makkelijk zaken doen', zeggen verschillende insiders. Speculanten hebben de markt bij tijd en wijle lekker opgestookt en dat heeft tot nu toe goed uitgepakt. Tot en met de eerste weken van januari lijkt er nog goede vraag naar uien vanuit Afrika te zijn. Grote vraag is: hoe daarna verder? Oost-Europese kopers informeren wel naar uien maar zeggen nog geen ja tegen de huidige prijzen die ze te hoog vinden. Aan de ene kant is het feit dat er wordt gevraagd naar uien een goed teken, maar aan de andere kant is er kennelijk nog voldoende aanbod in Europa waardoor de kopers uit Oost-Europa nog niet per se hoeven te kopen in Nederland.
Doorpakken of juist niet?
De uienmarkt kan verschillende kanten op in de tweede helft van het seizoen, maar onder sorteerders komen twee scenario's vaak voorbij deze week. Een deel werkt de huidige werkvoorraad weg en is heel voorzichtig met het innemen van posities. Zij gaan er vanuit dat er nog weleens een correctie op de prijs kan komen en willen dan niet met te dure uien blijven zitten. Een ander deel denkt dat we een erg rustige periode tegemoet gaan en dat, als het aanbod van goedkope uien in Europa opdroogt, de vraag naar Nederlandse uien wel weer aan trekt.
De DCA-notering Baalprijs Uien maakt geen rare sprongen deze week. Gemiddeld zit de baalprijs rond de €50 per 100 kilo en is daarmee vrijwel gelijk aan vorige week. Er zit wel vrij veel variatie tussen de prijzen bij verschillende sorteerders. Dat heeft deels met de kwaliteit van de schuurpartijen te maken en deels met de grote variatie in de inkoopprijzen.