De uienmarkt is van alles, maar dit seizoen zeker niet saai. Schommelingen in de export, prijzen die flinke sprongen maken en speculanten die de boel bij tijd en wijle flink opjutten. Dat zijn factoren die altijd een rol spelen op de markt. Dit seizoen versterkt het elkaar wel heel erg, zeggen insiders.
Alle puzzelstukjes vallen tot nu toe goed in elkaar op de uienmarkt. Telers -met fatsoenlijke uien en dito opbrengst- hebben de mogelijkheid echt geld te maken met de uienteelt. Ook verschillende sorteerders die niet te veel tegen de speculanten op de markt zijn ingegaan en steeds wat zijn blijven doen, zijn niet ontevreden over het verloop tot nu toe. Het vertrouwen in de markt op korte termijn (tot begin januari) onder sorteerders verbetert. De baalprijs heeft een flinke stap gemaakt en komt daarmee weer op een niveau dat past bij de telerspijs. De vraag naar gesorteerde uien heeft daar weinig onder te lijden. Afnemers zien wat er op de telersmarkt gebeurt en calculeren in dat een verdere stijging van de baalprijs waarschijnlijk is. Wat dan nu te duur is kan volgende week wel een koopje blijken, zo redeneren verschillende afnemers.
Schone markt
De voorsprong in de export op vorig seizoen zijn we inmiddels kwijt. Dat neemt niet weg dat er al heel veel uien weg zijn. Verschillende sorteerders merkten deze week op dat 'het in de export nu ook niet te hard moet gaan want dan hebben straks niets meer te doen'. In die zin ziet de tweede helft van het uien exportseizoen er niet verkeerd uit. Daarbij valt wel de kanttekening te plaatsen dat Oost-Europese kopers op het moment nauwelijks aan de markt zijn in Nederland voor goede uien. Slechte partijen hebben bijvoorbeeld interesse van Poolse kopers, maar dan moet de prijs wel kloppen, met andere woorden goedkoop. Dat kan overigens ook weer zo omslaan als het lokale aanbod opdroogt.
De DCA-notering Baalprijs Uien doet deze week een flinke stap omhoog. De middels en grof maken de markt en gemiddelde komt de baalprijs al dicht in de buurt van de €50. De spreiding in de prijs van drielingen is erg groot. Een deel van de exporteurs zit nog wat laag in de prijs op basis van eerdere afspraken om ze mee te verkopen naar Afrika. Een ander deel is al zo goed als door de drielingen heen en heeft bijna moeite de vraag in te vullen en heeft de prijs daardoor flink omhoog kunnen doen. Bij de supers zie je juist het omgekeerde gebeuren. Daar valt het bij de huidige prijs niet mee nog een echte plus te maken.