Sheryl Watson / Shutterstock.com

Nieuws Uien

Uiencrisis in Nieuw-Zeeland na moeizaam jaar

21 November 2022 - Niels van der Boom

Na een moeizaam uienseizoen zijn de prijzen voor gele en rode uien in Nieuw-Zeeland naar een recordhoogte gestegen, of zelfs helemaal niet verkrijgbaar. Nu het barbecueseizoen down under er weer aankomt nemen de tekorten toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het uientekort en de fikse prijsstijgingen komen op een bijzonder slecht moment voor de Nieuw-Zeelandse consument. Gemiddeld genomen liggen de prijzen voor groenten en fruit 17% boven dat van vorig jaar. De voedselinflatie bedraagt volgens Stats NZ 10,1% en dat is de grootste stijging sinds 2008. Voor gele uien is het prijsniveau zelfs met 200% gestegen en voor rode uien nog meer. Volgens uienorganisatie Onions New Zealand ligt de consumentenprijs €0,43 per kilo boven het niveau van vorig jaar.

Seizoen op zijn eind
Het oude uienseizoen loopt op zijn einde waardoor er nu tekorten aan het licht komen. Volgende maand komen de eerste nieuwe uien op de lokale markt, waardoor de beschikbaarheid iets verbetert. Pas in januari komt de Nieuw-Zeelandse nieuwe oogst echt goed op gang. Afgelopen groeiseizoen was erg droog vanaf het moment van zaaien. Toch werden wel iets meer uien geoogst. In totaal 208.000 ton versus 190.000 ton in 2020. De hectare-opbrengsten liggen wel lager.

De teeltkosten stijgen ook erg hard. Volgens James Kuperus van Onions NZ zijn de kunstmestkosten van $900 naar $2.000 per hectare gestegen. Omgerekend een kleine €1.200. Ook de inputkosten voor diesel, gewasbescherming en andere producten zijn verdubbeld of verdriedubbeld.

Fors minder export
De verminderde beschikbaarheid van uien is ook terug te zien in de exportcijfers. Daarnaast hebben de zeer hoge transportkosten grote impact. Dit jaar blijft het uitgevoerde volume hangen op 96.000 ton versus 145.100 ton vorig jaar. Dat is een daling van 34% en 32% ten opzichte van het zesjarig gemiddelde. De uitvoer naar Nederland is meer dan gehalveerd. De Europese Unie is de grootste afnemer van Nieuw-Zeelandse uien. De EU nam in totaal 43% minder uien af.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden