Agrifoto

Analyse Uien

Teler met goede uien heeft geen haast met verkopen

28 Oktober 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het beeld op de uienmarkt is wat tegenstrijdig. Als er een schip wordt geladen draaien de sorteerders volle bak maar zodra die de haven verlaat is het ook gelijk weer twee versnellingen terugschakelen. Dat maakt de markt wat lastig te peilen. Zit je op de top van de golf zijn partijen een stuk enthousiaster dan wanneer het een paar dagen later even wat minder druk is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De telers houden ondertussen vertrouwen in de markt. Het aanbod van de af land uien is zo goed als opgedroogd en ook de uien die tijdelijk in de aardappelbewaring waren opgeslagen zijn bijna allemaal afgeleverd of in ieder geval verzegd. De telers met goede uien in de cel hebben dan ook geen haast met verkopen, let wel, telers met goede uien. Er is volgens verschillende handelaren best wat aanbod van uien met een verhaaltje, van een MH-behandeling die niet gepakt heeft, een dun velletje tot fusarium. Het valt enkele sorteerders sowieso op dat er relatief veel tarra in de partijen zit dit jaar.

Polen wordt door telers gezien als markt waar alle uien heen kunnen, ook de kwalitatief mindere. In zekere zin klopt dat ook wel, maar niet helemaal hoe telers dat voor zich zien. In Polen valt het aanbod goede uien ook wat tegen en daarom zijn er enkele handelaren die veldgewas in Nederland hebben gekocht. De bruto netto handel in de voorbije weken betreft goede uien waar een Nederlandse sorteerder mee uit de voeten zou kunnen. Voor de uien geschikt voor industrie/schillerij is ook belangstelling uit Polen, maar wel tegen een heel ander prijsniveau. En dat lijkt nog niet iedereen te beseffen.

Prijzen trekken naar elkaar toe
De van dag tot dag sterk wisselende vraag naar uien maakt het lastig de stemming te peilen. We kunnen in Nederland circa 50.000 ton uien in een week sorteren. Als je naar het laatste exportcijfer kijkt, draaien de Nederlandse sorteerders nu zo een beetje op halve kracht. De DCA-notering baalprijs uien blijft nagenoeg ongewijzigd. Telersprijs en baalprijs kruipen voorzichtig wel steeds dichter naar elkaar. Eén van de twee zal toch moeten buigen of barsten de komende weken. Veel zal daarbij afhangen van de vraagontwikkeling in Afrika. Senegal heeft de grenzen dit jaar vroeg opengegooid, maar verder maken de Afrikaanse kopers niet heel veel extra stemming. Maar we zitten nog vroeg in het seizoen en de kaarten zijn voor de Nederlandse uiensector niet ongunstig geschud.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden