De uienoogst komt steeds verder opgang en de stemming op de uienmarkt is en blijft goed. Zowel telers als handelaren stralen vertrouwen uit. ‘Eindelijk een jaar waarin we allemaal wat kunnen verdienen’, is een veel gehoorde opmerking deze week.
Het rooien en laden van de uien komt goed op gang. In sommige regio's is het wel aan de droge kant om te rooien, maar aanbod van uien is er genoeg zonder dat de markt overvoerd wordt. Het scherpe droge weer zorgt er dan weer wel voor dat de uien aan het zwad hard drogen. Zeker met de huidige hoge energieprijzen is dat mooi meegenomen. De hectareopbrengsten vallen over het algemeen niet tegen als je het droge groeiseizoen in ogenschouw neemt volgens verschillende handelaren. Er wordt her en der wel melding gemaakt van wat kwaliteitsproblemen. Door de droogte zitten de uien dun in het velletje. De uien zijn daardoor extra gevoelig voor rooibeschadiging en zonnebrand. Op sommige percelen is er op het einde van het groeiseizoen toch nog fusarium ingevallen. Telers die daar niet op bedacht zijn kunnen daardoor nog verrast worden als ze de uien in de schuur rijden. Bij twijfel snel afscheid nemen, is het advies van verschillende handelaren. Nu zijn er kopers voor en wie weet hoe het over een paar weken is.
Financiering
De enige kritische noot die klinkt onder handelaren is dat er wel erg veel geld in de uien gaat zitten. De teler wil binnen een paar weken het geld op de bank hebben en het duurt even voor de (buitenlandse) afnemer de exporteur betaalt. De financiering van die uien die onderweg zijn zet bij sommige exporteurs een beetje een rem op de export. Maar als het treintje eenmaal goed op gang is, trekt dat ook weer snel bij.
De noteringen op de regionale beurzen stabiliseren op een heel behoorlijk niveau. De DCA notering baalprijs uien loopt daar wat achteraan, maar blijft wel voorzichtig stapjes omhoog zetten. De plantuien zijn inmiddels zo goed als verwerkt in dat zorgt ervoor dat de onderkant van de notering deze week het been bijtrekt. Gemiddeld zit de baalprijs op €35 per 100 kilo. En dat past volgens de verwerkers redelijk goed bij de huidige telersprijzen.