Duitse uientelers hebben behoorlijk minder uien gezaaid ten opzichte van afgelopen seizoen. Na jaren van een stijging van het areaal, is nu een kentering te zien. Met name de gele zaaiuien lijken in te leveren.
Dat het Duitse uienareaal voor het eerst sinds jaren daalt, komt naar voren uit het onderzoek van de Duitse Agricultural Market Information Company (AMI) samen met de Fachverbandes Deutsche Speisezwiebel. Zij stellen dat er zo'n 8% minder zaaiuien zijn gezaaid in Duitsland, waarbij het aandeel gele uien fors inlevert en het areaal rood juist toeneemt. Deze schatting is gebaseerd op de verkoop van zaaizaad.
Areaal geel fors lager
Met deze verwachting lijkt de Duitse uienteler in de voetsporen te treden van de Nederlandse. Net zoals in Nederland levert het areaal gele uien dit seizoen meerdere procenten in en het areaal rode uien neemt licht toe. Ook steeg het areaal zaaiuien vorig seizoen fors in Duitsland tot 13.780 hectare totaal. Dit jaar wordt het areaal door de AMI geschat op ruim 12.650 hectare gezien de verkoopvolumes van uienzaad.
{{dataviewSnapshot(48_1654616280)}}
Volgens de schattingen zijn het de gele uien die met een daling van 12% fors inleveren in het bouwplan van de Duitse teler. De rode en biologische uien namen juist toe, waarbij de verkoop van rode rassen met 5% steeg en ook de biologische uien een plus noteert. Deze verschuiving van de kleur uien lijkt duidelijk een reactie te zijn op de markt van afgelopen seizoen, waarbij de gele uien (opnieuw) tegenvallen en de 'rode markt' een stuk lucratiever is.