In deze fase van de markt wordt er meer naar de gemiddelde grofte van een partij gekeken. Op de boer zijn het juist de grove partijen waarin interesse is.
Er zijn deze week geen exportcijfers gepubliceerd. Dit komt door een storing bij de KCB. De verwachting is dat de export rond het cijfer van week 9 ligt. Toen kwam het exportcijfer uit op meer dan 16.000 ton. De vraag komt met name uit de bekende bestemmingen in Afrika en vanuit Groot-Brittannië. Voor de grove sorteringen komt de vraag uit Zuid-Europa.
Passen en meten
Bij verpakkers is het passen en meten geblazen. De grove sorteringen - en dan vooral de supers (70 millimeter opwaarts) - lopen een stuk makkelijker weg dan de middelsorteringen. Omdat de gemiddelde grofte op dit moment aan de lage kant is, hopen de middelsorteringen zich op bij de verwerkers. Hierdoor staan de maatsorteringen onder druk. Wanneer verwerkers uien bijkopen, laten zij zich lijden door het groftepercentage.
In vergelijking tot voorgaande weken zijn er weer wat meer uien op de boer gekocht. Desondanks omschrijven de beurscommissies in Middenmeer en Emmeloord de markt als rustig. Dit betekent dat het aanbod groter of gelijk is aan de vraag. Vorige week omschreef de beurscommissie in Emmeloord de markt nog als prijshoudend.
Waar de beursnotering in Goes deze week een halve cent meer gaf in de 60% opwaartssortering, haalde de beurscommissie in Middenmeer er juist een halve cent vanaf. In Emmeloord bleven de noteringen gelijk. Al met al blijft de uienmarkt dus op een vergelijkbaar niveau als een week geleden.
In de baalprijzen staan de middelsorteringen zogezegd onder druk en lopen de grofste sorteringen op. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.