Er zijn de laatste twee weken weinig uien gekocht op de boer. De vraagprijzen van boeren komen niet overeen met de prijzen die verwerkers momenteel willen bieden.
De uienexport is het jaar goed begonnen. In de eerste zeven weken werd er gemiddeld 22.955 ton per week geëxporteerd. Afgelopen seizoen lag dit cijfer op 16.832 ton. De exportcijfers lopen dus nog steeds voor op afgelopen jaar. Op dit moment ligt de export onder de 20.000 ton. De vraag komt nu vooral uit Afrika en Groot-Brittannië. Er zijn dit seizoen ook al veel uien naar Polen geëxporteerd. De laatste weken is deze vraag een stuk rustiger, omdat onze uien door de hoge transportkosten relatief duur zijn.
Op de boer heeft afgelopen week weinig handel plaatsgevonden. Er zit een groot gat tussen de vraag en het aanbod. Verwerkers krijgen de baalprijzen niet omhoog, omdat de Nederlandse sorteercapaciteit te groot is voor deze vraag. Om het kostenplaatje kloppend te maken, willen zij alleen prijzen betalen waar uientelers niet op zitten te wachten.
Regionale beurzen
De beurscommissies in Emmeloord en Middenmeer beschrijven de markt deze week als rustig. Dit betekent dat de vraag kleiner of gelijk is aan de vraag. De meeste beursnoteringen blijven deze week onveranderd. Er zijn alleen in Emmeloord en Goes in negatief opzicht wat lichte verschillen te zien.
Voor de rode uien is de markt positiever gestemd. Hoewel de verschillen, ten opzichte van vorige week, niet groot zijn, omschrijft de beurscommissie in Emmeloord de markt voor rode uien als vast.
De baalprijzen zijn onveranderd ten opzichte van vorige week. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.