De uienmarkt zit de laatste weken voor wat betreft de noteringen in de lift naar boven. Wat is hiervoor de aanleiding en wat is het perspectief?
Als het de afgelopen herfst aan iets heeft ontbroken dan was het wel het kunnen maken van stemming. En dat was niet voor het eerst, terwijl de export formidabel is geweest. Als klap op de vuurpijl bleek de inschatting van het CBS over de oogstraming van afgelopen herfst de plank behoorlijk te hebben misgeslagen. Bekend was dat de handel de kansen voor dit seizoen feitelijk niet zag zitten, waardoor het seizoen al bij de start afgeschreven leek.
Wat klopt er niet?
Desondanks leefde er onder telers het gevoel dat er iets niet klopte. Het kon toch niet zo zijn dat er weer een recordexportcijfer in de boeken werd geschreven en de markt niet aan meer stemming zou kunnen komen. Gesterkt door bovengenoemde redenen leek er toch een beweging naar boven te forceren als gevolg van een te krap aangehouden werkvoorraad bij de sorteerbedrijven. Er bleek ineens toch wat meer perspectief in de markt te kunnen lopen dan eerst voor mogelijk werd gehouden, getuige de bonnetjes die werden gedaan voor levering in de maanden maart en april.
Tanende kooplust
Deze week heeft het er alle schijn van dat de kooplust van de handel weer wat is teruggezakt ten opzichte van afgelopen week. Nu er zowel voor de korte als voor de iets langere termijn uien zijn gekocht, zal meer beweging en een nieuwe opleving nu vooral vanuit de exportmarkt moeten komen. De vraagprijs van telers ligt voor levering maart globaal op €14 participatie of €15 voor vast geld. En daar lijkt de handel momenteel geen trek in te hebben.
Omschakeling vraagt tijd
Exporteurs melden dat de export maar moeizaam loopt. Dat is overigens voor deze periode van het afzetseizoen niet bijzonder nu de uienmarkt in de omschakeling zit van meer afzet op Europa en minder overzee. Door de opleving van de veldgewasprijzen is het wenselijk dat de baalprijzen mee naar boven kunnen. Maar door de beperkte vraag hapert het daaraan, waardoor er spanning op de marges staan en verpakkers in een spagaat zitten. De onderkant van de markt blijft door de vraag vanuit Polen goed staan en dat biedt perspectief.
Vaste stemming
De ontwikkeling van de telerprijzen leverde een op de regionale noteringen een positief beeld op. Die gingen voor alle groftes van gele uien naar boven met gemiddeld een vaste stemming. Uit die vaste stemming kan worden herleid dat telers zich op dit moment niet van de wijs laten brengen en het aanbod strak afstemmen op de vraag vanuit de handel.{{dataviewSnapshot(2_1644566318)}}
Een overzicht van de baalprijzen vind je in de DCA notering Baalprijs Uien in de databank van Boerenbusiness.