Shutterstock

Analyse Uien

Een inschatting: hoeveel uien zijn er nog over?

20 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 78 reacties

Uienseizoen 2021/2022 zette al een record neer qua totale oogst en daar komt een uitstekende eerste helft van het exportseizoen bij. Tot en met week 52 zijn er al meer dan 800.000 ton uien geëxporteerd. De vraag die de markt nu bezig houdt is: hoeveel uien zijn er nog over? Boerenbusiness heeft samen met de marktexperts van DCA een inschatting gemaakt van de uienvoorraad in de tweede helft van het seizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De opbrengstverwachting die we in oktober hebben samengesteld, kwam uit op een totale Nederlandse zaaiuienoogst van 1.565.800 ton bij een opbrengst van 52,1 ton per hectare. Op basis van de uien die tot nu zijn afgeleverd is die schatting wat aan de hoge kant geweest. Tussen (en ook binnen) regio's is een flinke variatie qua opbrengst. Over het geheel genomen vallen vooral in het zuidwesten en sommige delen in het noorden de opbrengsten lager uit. De gemiddelde opbrengst is daarom bijgesteld naar 50,5 ton per hectare. Bij het areaal zaaiuien, dat 30.400 hectare is, komt de totale oogst op 1.535.200 ton bruto.

Hoeveel zijn er weg?
Voor de jaarwisseling zijn er ruim 800.000 ton uien geëxporteerd. Dat is netto. Gebaseerd op geluiden uit de handel lijkt een gemiddeld tarrapercentage van 9% reëel voor de eerste helft van het seizoen. Dat brengt de bruto export op circa 872.000 ton. In het exportcijfer blijft de handel tussen teler en buitenlandse afnemer buiten beschouwing. Vooral tijdens en kort na de af land-periode zijn veel (matige) uien richting Polen gegaan. Naar schatting zijn er circa 150.000 ton uien direct van de boer naar Polen gegaan. Omgekeerd kopen Nederlandse sorteerders ook direct bij telers in het buitenland, vooral in België en in minder mate in Duitsland. Die hoeveelheid schatten we op 50.000 ton. De theoretische voorraad uien per 1 januari 2022 komt daarmee uit op 563.200 ton.

Om tot de te exporteren voorraad te komen, gaat daar nog de tarra vanaf. Dit percentage zal in de tweede helft van het seizoen hoger uitpakken. Nemen we 10% tarra als uitgangspunt, dan zou er van 1 januari tot de nieuwe oogst 512.000 ton netto beschikbaar zijn. In deze schatting hebben we verschillende aannames gedaan, vooral de 'grijze' handel tussen telers en sorteerders in verschillende landen en de gemiddelde tarrapercentages zijn lastig te onderbouwen met harde cijfers.

Meer dan voorraadcijfers
Naast de voorraadcijfers is de vraag naar uien misschien nog wel belangrijker voor het verdere verloop van het seizoen. Voorlopig valt daar uit de noteringen nog weinig uit op te maken. De prijzen op de regionale beurzen blijven al een aantal weken redelijk stabiel. Een ander punt is hoe goed de uien in de bewaring blijven. Dwingend aanbod van matige uien is doorgaans niet goed voor de stemming op de markt. Aan de andere kant zijn handelaren over het algemeen nog redelijk voorzichtig met het innemen van posities. Als er plots vraag naar uien komt kan de markt ook snel stappen naar boven zetten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden