De uienprijzen lieten lange tijd een dalende trend zien, maar sinds een aantal weken hebben de uienprijzen een stijgende lijn te pakken. Deze week lieten de beurscommissies voor het eerst dubbele cijfers zien in hun noteringen. Met het opengaan...
Met het opengaan van de uienmarkt in Senegal hebben alle verpakkers het goed druk. De vraag is erg breed. Naast orders uit Afrika is er ook vraag vanuit Midden-Amerika, Europa en het Verre Oosten. In West-Afrika is de vraag zoals gezegd goed, alleen hebben exporteurs nog wel te makken met concurrentie vanuit Spanje en Marokko.
Op de boer is er volop stemming. Vaak is er in deze tijd sprake van afland druk van partijen die niet opgeslagen kunnen worden. Afgelopen week zijn de uienprijzen echter doorgestegen. Een aantal verpakkers heeft nog werkvoorraad nodig om aan de exportvraag te kunnen voldoen.
Naarmate er meer partijen worden binnengereden valt op dat de kwaliteit dit jaar best eens een probleem kan gaan worden. Het natte weer in combinatie met weinig zonuren zorgt er voor dat bacterie en schimmelpartijen dit jaar meer gaan opspelen. Daarnaast is het de vraag of de MH-bespuiting bij veel partijen is gelukt vanwege de meeldauwproblemen.
Alle 3 de regionale landbouwbeurzen laten deze week het positieve sentiment in de uienprijzen zien. Voor het eerst dit seizoen wordt er met dubbele cijfers genoteerd voor zaaiuien. Wanneer we alle noteringen naast elkaar leggen dan wordt er €7 tot €10 betaald voor zaaiuien.
Doordat de boerenprijzen zijn gestegen hebben de baalprijzen noodgedwongen ook een stapje omhoog gedaan. Een overzicht van de baalprijzen is te vinden in de DCA notering Baalprijs Uien.