Het zonnige en droge weer van de afgelopen week zorgt voor extra aanbod van plantuien op de markt. De markt lijkt nog in de vakantiestemming te zijn waardoor de vraag nog niet echt opgang komt. Dat drukt weer op de prijzen wat maakt dat kopers alleen doen wat direct nodig is en verder wachten of de markt nog verder zakt.
De aflandnotering van gele plantuien op de beurs in Goes is deze week gezakt met €2,50 ten opzichte van vorige week naar €11 per 100 kilo. Door toenemend aanbod, verwerkers die voldoende uien hebben en weinig vraag vanuit het buitenland zakt de prijs. Op zich niets vreemds, dit is iets dat wel vaker gebeurt in de start van een nieuw seizoen.
Voor de komende dagen wordt regen voorspeld. Verschillende telers spelen daar op in door nu de plantuien naar binnen te rijden. Als het wisselvallige weer een week of langer aanhoudt, hopen ze dat er wat krapte ontstaat en ze profiteren van oplopende uienprijzen.
Export moet opgang komen
De Nederlandse uiensector, die bij uitstek op export gericht is, heeft de afgelopen jaren kunnen profiteren van problemen in andere delen van de wereld. Denk bijvoorbeeld aan de misoogsten in India. Dit jaar zijn er nog geen grote gaten gevallen die gevuld worden met Nederlandse uien. Exporteurs zijn daarom nog zoekende waar ze met de uien naartoe kunnen. Wellicht liggen er dit jaar kansen in het door droogte getroffen Amerika.
Oost-Europa is wel aan de markt, maar kopers daar hebben vrij veel lokaal aanbod en doen daarom alleen zaken in Nederland als de prijs past (voldoen laag is). De motor achter de Nederlandse uienexport is Afrika en landen in dat continent zijn nog niet erg aan de markt. Daar zitten de oude uien (eigen oogst en import) de nieuwe nog in de weg. Als Afrika aan de markt komt, gaat de export volgens verschillende insiders vanzelf beter lopen.