De uienhandel komt maar moeizaam opgang. In de plantuien gebeurt wel wat maar kopers zijn erg afwachtend. De meeste verwerkers hebben voor de korte termijn voldoende aanvoer en zijn voorzichtig met bijkopen.
In winterplantuien en vroege plantuien is nog weinig handel. Veel verwerkers hebben vroegtijdig afspraken gemaakt met telers waardoor er weinig uien vrij verhandeld worden. Het helpt daarbij ook niet dat men relatief lang op oude uien heeft kunnen doordraaien waardoor het gat tussen de oude en nieuwe oogst beperkt is. Daarnaast is het door vakantie en gepland onderhoud in deze periode rustig; niets vreemds in vergelijking met andere jaren.
Goes is als eerste van de 3 commissies gestart met het noteren en zet voor week 28 €12 tot €15 voor gele plantuien op het bord. Volgens insiders is het alleen lastig een koper te vinden voor afland op de auto. De vraag die er is, richt zich vooral op uien die al eerder geladen zijn en nu droog in de schuur staan en direct verwerkt kunnen worden.
Van noodweer naar zomerweer
Van het noodweer is in Zuidoost-Nederland en delen van België en Duitsland (nog) weinig tot niets te merken in de uienhandel. Daarvoor moet eerst wat beter duidelijk worden welk aandeel van het areaal getroffen is en hoe groot de schade op die percelen is.
De afgelopen weken werkte het weer niet mee en was aanpoten om tussen de buien door een perceel uien te rooien en binnen te krijgen. Daar lijkt verandering in te komen. Voor de komende week zit vast zomerweer in de voorspellingen. Het aanbod en daarmee de druk op de markt neemt daarmee toe. Het duurt alleen wel even voor de uien droog genoeg zijn om te verwerken. Het is dus even afwachten wat de prijs gaat doen.
De uien zijn de afgelopen weken op veel plaatsen wel goed gegroeid. Het aanbod grove uien zal daarmee geen probleem zijn, maar het biedt volgens sommige insiders wel kansen voor telers die een wat fijnere sortering in de aanbieding hebben.