Duitse telers gaan dit jaar op herhaling met een forse toename van het areaal zaaiuien. Na moeizame jaren in de teelt van consumptieaardappelen zijn het vooral de akkerbouwers die brood zien in de uienteelt. De binnenlandse vraag biedt voldoende ruimte om het extra volume te absorberen.
Het areaal gele zaaiuien bedroeg afgelopen jaar 11.900 hectare. Dat is iets meer dan een jaar eerder, toen op 11.400 hectare zaaiuien is verbouwd. Sinds 2000 is het areaal uien in Duitsland bezig aan een opmars. De teelt groeide met bijna 60% in 20 jaar tijd. Officiële areaalcijfers zijn er voor 2021 nog niet maar, maar de Fachverbandes Deutsche Speisezwiebel meldt dat 15% meer zaaizaad is verkocht ten opzichte van vorig jaar. Trek je dit percentage door in het areaal, dan betekent het een toename van 1.785 hectare.
Geen record
In totaal werd vorig jaar 539.650 ton uien geoogst bij onze oosterburen. Naast gele- ook rode zaaiuien, sjalotten en plantuien. Ondanks een droog groeiseizoen pakte de opbrengst goed uit. In 2019 werd nog 521.890 ton geoogst. Alleen in 2011 werden meer tonnen uien gerooid. Toen ging het om goed 588.000 ton.
In vergelijking tot Nederland – met ruim 27.000 hectare zaaiuien en 1,31 miljoen ton product – steken de Duitse cijfers nog wat schril af. Zeker wanneer je daarbij bedenkt dat Duitsland 83 miljoen inwoners telt. Niet zo gek dus dat de Duitse uienmarkt die groei in het areaal en volume wel aan kan. De verkoopprijzen waren de afgelopen seizoenen dan ook goed, wat telers over de streep trekt. In het land worden nog heel veel uien lokaal verkocht. De coronapandemie werkte positief voor dit afzetkanaal.
Wisselende export
De export van Nederlandse uien naar Duitsland is wisselend en sterk afhankelijk van de eigen oogst. Toen die in 2018 fors lager uitviel exporteerde Nederlandse bedrijven ruim 42.000 ton product. Een oogstjaar later daalde dat tot goed 33.000 ton. De teller voor oogstjaar 2020 staat vooralsnog op 24.283 ton uien. Met nog 6 exportweken te gaan wordt het niveau van het vorig oogstjaar waarschijnlijk niet gehaald.
Naast de export van uien maken Nederlandse sorteerders ook dankbaar gebruik van het importeren van Duits product. Toen eind vorig jaar de uienprijzen in Duitsland zich op een lager niveau bevonden dan bij ons kochten sorteerders zowel in Duitsland als in België uien in. Toch geven bedrijven wel de voorkeur aan Nederlands product, als dat prijsgunstig uitpakt. Daardoor huren Duitse telers op de grens ook opslagruimte in Nederland. Zo is het gemakkelijker om er 'de handel' bij te krijgen, is de ervaring.