Op de uienmarkt was lange tijd het verschil tussen de bovenkant en de onderkant van de baalprijzen groot. Doordat de vraag vanuit Afrika is toegenomen, hebben exporteurs en verwerkers de onderkant van de baalprijzen weten te verhogen.
De uienexport moest het de laatste weken vooral hebben van de Europese retail bestemmingen. Op dit moment is overzee ook Afrika weer wat nadrukkelijker aan de markt. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het Tabaski feest dat op 20 juli begint. Het meest recente exportcijfer is van week 18 en komt uit op 13.152 ton. Naar verwachting komt de export van deze week (21) boven de 15.000 ton uit.
Ook op de boer is de stemming de laatste weken weer positiever. Telers hebben vertrouwen in de markt en gaat uit van een prijsstijging voor met name de laatste kwalitatief goede uien. Aan de onderkant van de markt is Polen vragend, wat zorgt voor een goede bodem. Wel kan het scherpe weer dat voor de komende periode wordt voorspeld er voor zorgen dat uien makkelijker kaal gaan vallen.
Alle drie de regionale landbouwbeurzen laten deze week een prijsverhoging zien ten opzichte van vorige week. Wanneer alle noteringen naast elkaar worden gelegd, dan wordt er €14 tot €17 betaald. Daarnaast weerspiegelt de beurscommissie in Emmeloord de uienmarkt als prijshoudend, wat betekent dat het aanbod kleiner of gelijk is aan de vraag.
De baalprijzen stonden lange tijd op een stabiel niveau. Vanwege de toegenomen vraag vanuit Afrika is de onderkant van de baalprijzen naar boven gegaan. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien