De vraag naar Nederlandse uien moet vooral uit Europa komen. Verpakkers geven aan dat er de laatste tijd iets meer vraag is van Europese retailers.
De jongste exportcijfers (week 15) liggen in lijn met de export van de weken daarvoor, de cijfers blijven steken op een 13.936 ton. Daarnaast was de correctie op de eerder gepubliceerde exportweken te verwaarlozen. Op dit moment geven exporteurs en verwerkers aan dat het wat drukker is. Het zijn vooral de Europese retailbestemmingen die nu meer uien vragen.
Markt blijft doorkabbelen
Op de boer blijft de markt doorkabbelen. De uienprijzen zitten al enige weken op een vergelijkbaar niveau. Hoewel het steeds lastiger wordt om kwalitatief goede uien te vinden, begint de tijd ook steeds meer op te spelen.
De beursprijzen in Goes en Middenmeer bleven deze week onveranderd. In Emmeloord was wel een verandering zichtbaar; de onderkant van de beurs ging omhoog waardoor de notering nu €0,50 hoger uitkomt dan een week geleden. Ondanks de stijging omschrijft de beurscommissie in Emmeloord de markt als flauw, dit betekent dat het aanbod groter is dan de vraag.
Stemming bij rode uien vast
Bij de rode uien is de stemming omgekeerd. De beurscommissie in Emmeloord duidt de markt voor rode uien als vast, wat betekent dat het aanbod kleiner is dan de vraag. Zowel de rode uiennotering in Emmeloord als die in Goes stegen deze week met €2,50.
Hoewel de vraag beter doorloopt bij verpakkers krijgen zij de baalprijzen niet omhoog. Deze zijn dan ook onveranderd ten opzichte van vorige week. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.