Met nog circa 10 weken te gaan wordt het nog spannend hoe het uienseizoen gaat aflopen. De voorraden zijn zowel op de boer als bij verwerkers dun. Het exportvolume is echter te laag om de markt in vervoering te brengen.
Met de jongst gepubliceerde exportcijfers (week 12) heeft Nederland de magische grens van 1 miljoen ton geëxporteerde uien geslecht. Het weekvolume van 13.221 ton dat het laatste zetje heeft gegeven, is echter nog aan de te lage kant om de markt in vervoering te brengen. Momenteel hebben verpakkers het iets drukker dan in week 12. Vanuit Oost-Europa wordt er meer geinformeerd naar Nederlandse uien en ook meer besteld, maar alleen voor lage baalprijzen.
Opleving zakt weer in
De week voor Pasen leek het erop dat de uienprijzen door zouden trekken, maar vrij snel zakte deze opleving weer in. Wanneer verpakkers nieuwe uien nodig hebben, kopen zij 1 of 2 partijen en verdwijnen daarna weer van de markt. De echte honger naar nieuwe uien ontbreekt en de exportvraag is nog te gering, waardoor de markt rustig doorkabbelt. Desondanks is de voorraad zowel op de boer als bij verwerkers dun.
De beurscommissie in Middenmeer noteerde deze week onveranderd ten opzichte van vorige week. In Goes en Emmeloord lieten beide beurscommissies een lichte daling zien. Daarnaast typeert Middenmeer de uienmarkt als rustig en Emmeloord als flauw. Dit betekent dat het aanbod groter is dan de vraag.
De baalprijzen zijn gestabiliseerd. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA Notering Baalprijs Uien.