Tijdens de vorige inkoopronde hebben veel verwerkers positie ingenomen. Met het huidige exporttempo hebben zij voldoende aan deze voorraden. Dit zorgt ervoor dat er op de boer amper uien worden bijgekocht. Volgens verwerkers en exporteurs is het al...
Volgens verwerkers en exporteurs is het al weken rustig op de exportmarkt. Echter vielen tot aan deze week de gepubliceerde exportweken in positieve zin op. De jongste cijfers (week 6) bevestigen voor het eerst dit kalenderjaar de rustige situatie. Het exportcijfer van 13.840 ton heeft er voor gezorgd dat verpakkers het in week 6 erg rustig hebben gehad. Volgens exporteurs en verwerkers voelt de afgelopen week minstens zo rustig aan als die van week 6.
Ondanks het rustige exportcijfer van week 6 zijn er dit seizoen al 917.501 ton uien geëxporteerd. Dit is een ruime voorsprong op het schema van het huidige exportrecord. Omdat er al zoveel uien geëxporteerd zijn, worden de vrije uien die aan het eind van het seizoen nog van goede kwaliteit zijn schaars. Telers met zulke uien zitten daarom vast in de markt. Met boerenprijzen die rond hetzelfde niveau liggen als de baalprijzen zit de markt echter in een impasse. Verwerkers hebben met het exporttempo voldoende uien ter beschikking waardoor er momenteel amper uien op de boer worden bijgekocht.
De beursnoteringen in Goes en Emmeloord vallen deze week lager uit dan de notering van vorige week. In Middenmeer is er onveranderd genoteerd. Wanneer de notering naast elkaar worden gelegd, dan komt deze uit op €16 tot €20. Daarnaast beschrijft de beurscommissie in Middenmeer de markt als rustig en in Emmeloord omschrijft men de markt als flauw.
De rustige export heeft ervoor gezorgd dat verpakkers de baalprijzen moeilijk omhoog konden krijgen. Door de koopgolf en daarbij de gestegen boerenprijzen waren verpakkers wel verplicht om de baalprijzen te verhogen. Omdat de export momenteel nog steeds van een laag niveau zijn, staan de baalprijzen onder druk. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.