Shutterstock

Inside Uien

Veel Afrika in week 3 van de uienexport

10 Februari 2021

De voorlopige exportcijfers van Nederlandse uien in week 3 van 2021 zijn bekend. Wat kunnen we daaruit afleiden als het gaat om het herpakken van de vraag naar Nederlandse uien?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze week zijn de eerste resultaten bekend gemaakt van de export van uien in de derde week van 2021. Zoals bekend mag worden verondersteld, betreft het hier voorlopige cijfers. Deze worden later aangevuld, doordat informatie later beschikbaar is. Het definitieve exportresultaat kan dus nog hoger uitvallen. Zo werden de exportcijfers in de weken voorafgaand aan week 3 verhoogd met 557 ton.

Exportteller
In week 3 staat de exportteller voorlopig op 16.229 ton. Samen met de eerder genoemde post nagekomen informatie stijgt daardoor het exportresultaat van seizoen 2020-2021 naar 857.878 ton, wat overeenkomt met een gemiddeld exportcijfer van 28.595 ton per week.

Het resultaat van week 3 ligt daarmee in lijn met die van week 2, dat door nagekomen informatie is gestegen naar 16.370 ton. Als grootste afnemer staat Mali bovenaan met een afname van 1.624 ton. Dit Afrikaanse land is dit seizoen goed voor de import van 37.914 ton Nederlandse uien. Aan de andere kant van het Kanaal vinden we qua volume afnemer nummer 2: Groot-Brittannië. De Britten sloegen ruim 1.424 ton uien in. Met een totaal seizoenafname van 58.491 ton, loopt Groot-Brittannië 7.856 ton voor op het afgelopen seizoen.

Overgang import naar eigen oogst
Op de plaatsen 3 tot en met 5 staan ook Afrikaanse afnemers, te weten Mauritanië, Senegal en Guinee. Genoemde landen waren goed voor de invoer van respectievelijk 1.379 ton, 1.331 ton en 1.277 ton. Senegal is in de top van grootste afnemers de meest opvallende, omdat dit land feitelijk zijn grenzen heeft gesloten voor buitenlandse uien ter bescherming van het vermarkten van eigen geteelde uien. Jaarlijks is sprake van enige nalevering om de overgang van import naar eigen oogst zo soepel mogelijk te laten verlopen.

De exportcijfers van week 2 en 3 staan in de schaduw van het exportgeweld van voor de jaarwisseling. Toch doet een label 'slecht' geen recht aan de situatie. Waar in voorgaande jaren Senegal pas in week 3 of 4 zijn grenzen sluit, is dat dit seizoen een week eerder aan de orde. Als vanzelf valt het wekelijkse exportvolume vroeger terug, maar logischerwijs kan de vraag en export dan ook eerder aantrekken. Wie kijkt naar de ontwikkelingen van de uienprijzen, ziet daar al voortekenen van.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden