Eigen foto

Inside Uien

Problemen verwacht bij onkruidbestrijding in uien

12 Januari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Een geslaagde onkruidbestrijding in de uienteelt is al een uitdaging, maar dit wordt komend seizoen nog moeilijker. Met het wegvallen van de middelen Chloor IPC en Pyramin DF is er een gat gevallen in het gewasbeschermingsmiddelenpakket en er lijken geen alternatieven te zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De beschikbaarheid van voldoende gewasbeschermingsmiddelen is in de uienteelt al langer een punt van aandacht. Het wordt steeds belangrijker om de resterende middelen op het juiste moment in te zetten als je een goed resultaat wil behalen. De sector probeert daarom een uitzondering of een vrijstelling voor onder andere Chloor IPC te krijgen. In een droog voorjaar, waarin de werking van bodemherbiciden beperkt is, is namelijk nog geen alternatief voor dit middel beschikbaar.

Extra uitdaging voor uien op zand
Zeker op zandgronden kan onkruidbestrijding een probleem worden. Als gevolg van het sneller uitdrogen van de toplaag (in vergelijking tot de situatie op kleigronden) kan de werking van bodemherbiciden nogal eens tegenvallen. Echter, ook onder vochtige omstandigheden is het wegvallen van Chloor IPC een groot probleem, vertellen insiders. Als het gewas niet voldoende afgehard is, dan zijn geen middelen met contactwerking meer beschikbaar.  

"Met de resterende middelen wordt onkruidbeheersing komend seizoen een uitdaging." vertelt Fokko Prins teeltspecialist bij Agrifirm. "De huidige middelen mogen slechts een aantal keer per teeltcyclus worden gebruikt. Het wordt dus keuzes maken welk middel op welk moment ingezet kan worden en het risico bestaat dat er gaten in het spuitschema komen. Een uniforme opkomst en gelijkmatige stand van het gewas worden extra van belang."

Mechanische onkruidbestrijding
Mechanische onkruidbestrijding (door schoffelen en wiedeggen) kunnen een aanvulling zijn op chemische onkruidbestrijding. Ook hier spelen de weersomstandigheden een belangrijke rol in de effectiviteit. Hierbij komt dat de huidige techniek pas in een relatief laat groeistadium ingezet kan worden. Chemie blijft voor gangbare telers naar verwachting de komende jaren dan ook de basis voor onkruidbeheersing.

In de uienteelt is daarnaast een verschuiving gaande in teeltgebied. Het gewas verliest in het Zuidwest-Nederland aan populariteit, maar staat in de belangstelling van telers in het oosten van het land. Het uienareaal op zandgrond is gegroeid van ongeveer 2.700 hectare in 2017 naar bijna 5.200 hectare in 2020. Ook komend seizoen lijkt het areaal in het oosten verder te groeien. Het is nog afwachten hoe de teelt zich na dit jaar (met alle beperkingen) verder gaat ontwikkelen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden