De uienoogst in het zuiden van Brazilië is in volle gang. De opbrengstraming in de belangrijkste productieregio Santa Catarina is naar beneden bijgesteld, maar is nog steeds fors. Dat kan impact hebben op de uienexport vanuit Nederland.
Brazilië is de grootste importeur van Nederlandse uien in Zuid-Amerika. In 2019 ging er ruim 49.000 ton uien die kant op. Met name in het voorjaar is Brazilië vaak een belangrijke markt voor Nederlandse uienexporteurs. Dan dunt de eigen opgeslagen productie in het land flink uit. Er worden dan meer uien geïmporteerd om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen.
Nederlandse uien 'goedkoop'
Die uien worden onder meer gehaald uit buurland Argentinië en Chili. Daarnaast is er de laatste jaren doorgaans een stevige vraag naar uien uit Nederland, die voor Braziliaanse begrippen goedkoop zijn. Of die vraag dit seizoen ook zo stevig zal zijn, valt te betwijfelen. Brazilianen rekenden eerder al op een zeer forse eigen productie. Door ongunstige weersomstandigheden is de opbrengstprognose wel naar beneden bijgesteld.
In Brazilië wordt naar schatting een kleine 60.000 hectare uien geteeld. Met een gemiddelde opbrengst van amper 30 ton per hectare ligt de jaarlijkse productie rond de 1,6 miljoen ton uien. De meeste uien worden geteeld in de deelstaat Santa Catarine. Net als in de andere zuidelijke regio's worden hier tussen november en april uien geoogst. Gaandeweg verschuift dat naar het centrale en noordelijke deel van Brazilië.
Flink grotere opbrengst
De groeiomstandigheden voor de uien waren dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar, gunstig in Brazilië. Met name in Santa Catarine waren de verwachtingen eerder dit jaar hooggespannen. Aanleiding was een areaaluitbreiding van 5% tot bijna 19.300 hectare. Eind van de zomer werd volgens marktexperts in deze regio nog gerekend op een bruto-oogst van 578.000 ton. Storm en hagel zorgen ervoor dat die prognose inmiddels naar beneden is bijgesteld tot 506.000 ton.
Dat is nog steeds fors. Vorig jaar lag de opbrengst tussen de 350.000 en 400.000 ton. En dus wordt er vanuit gegaan dat de Braziliaanse importvraag zeker niet groter zal zijn dan andere jaren. En de vraag die er is, wordt mogelijk in zijn geheel ingevuld door Argentinië waar de omstandigheden voor de uienoogst 2021 gunstig zijn. De meeste uien voor export worden in het zuiden van Argentinië geteeld. Daar is de oogst net uit de startblokken.
Euro duur voor Brazilianen
Insiders melden dat het areaal hier zo'n 10% groter is. Dat betekent dat er voldoende aanbod zal zijn om de Braziliaanse markt te bevoorraden. De gunstige wisselkoersen zullen de uienafzet van Argentinië naar Brazilië een extra duwtje in de rug geven. Wat dat betreft zijn de Nederlandse uienexporteurs in het nadeel, aangezien de euro momenteel duur is ten opzichte van de Braziliaanse real. Overigens breekt de export van Nederlandse uien dit seizoen tot nu toe alle records, waardoor de markt wel tegen een stootje kan.