Uientelers in Nieuw-Zeeland hebben voor oogstjaar 2020-2021 minder uien gezaaid. Het coronavirus brengt onzekerheid met zich mee voor wat betreft de exportverwachtingen. Ook heeft het land nog veel oude uien te verwerken. Wat betekent dit voor de uienmarkt?
Akkerbouwers in het land hebben 6% minder gele uien gezaaid, zo meldt uienorganisatie Onions New Zealand. De teelt van rode uien is gelijk gebleven. Dit gewas is goed voor ongeveer 15% van het totale uienareaal. Die omvat ruim 5.000 hectare. Dat is ongeveer gemiddeld. De laatste 4 jaar lag het areaal steeds rond de 5.200 hectare.
Geen topoogst
Na een zeer droge winter viel afgelopen voorjaar voldoende neerslag voor de opkomst. Vervolgens bleef het wel lang droog. Regen in november heeft de gewassen wel aanmerkelijk verbeterd, waardoor de oogstprognose iets positiever is. De Onions New Zealand verwacht geen topoogst en een kleiner volume dan vorig seizoen. De gewassen stonden er toen beter op en het areaal was groter.
Een areaaldaling is vooral het gevolg van onzekerheid. Door de gevolgen van het coronavirus wordt verwacht dat minder exportvraag naar uien ontstaat. De consumptie in het eigen land blijft naar verwachting gelijk. De eerste vroege uien voor de binnenlandse markt worden inmiddels geoogst op het Noordereiland nabij Auckland. Komende maand wordt gestart met de export naar landen in de Pacifische regio. In december en januari komt de oogst pas echt op gang en start ook de export.
Handelsdeals
Van alle uien in het land wordt 85% geëxporteerd. Goed voor zo'n $200 miljoen NZD omzet afgelopen jaar, meldt de organisatie. Dankzij stevig lobbywerk en een nieuwe handelsdeal verwacht het dat de exportpositie verbetert. In november werd namelijk de Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) deal gesloten. Deze handelsovereenkomst zorgt ervoor dat het land uien kan exporteren naar Aziatische landen en Australië zonder dat er belemmeringen of importtarieven zijn. Ook komt er voor alle landen 1 set regels.
Volgens Onions New Zealand-voorzitter James Kuperus heeft dit als groot bijkomend voordeel dat de containers met uien binnen 6 uur door de douane worden ingeklaard, wat de kwaliteit ten goede komt. De export heeft al een flinke duw gekregen door een eerder handelsverdrag met Australië en Zuidoost-Aziatische landen (AANZFTA). Sinds deze overeenkomst is de export met bijna 600% gestegen.