De Nederlandse exportmarkt wordt momenteel gedomineerd door de Aziatische en Afrikaanse bestemmingen. Het volume uien dat geëxporteerd wordt richting Afrika loopt fors voor op vorig jaar.
De uienmarkt zit nog steeds lekker in haar vel. De vraag vanuit Afrika en Azië zorgt ervoor dat verpakkers hun handen vol hebben met werk. In de meest recente exportcijfers (week 42) werd al duidelijk dat de Afrikaanse markt dit seizoen behoorlijk goed loopt. De uienexport naar deze landen loopt inmiddels namelijk 20% voor ten opzichte van vorig seizoen. Samen zijn de Afrikaanse bestemmingen goed voor 57,5% van de export.
Er is in deze periode doorgaans ook vraag vanuit Azië naar Nederlandse uien. De volumes die nu naar het Verre Oosten vertrekken worden echter gestuwd door het ontbreken van India als belangrijkste concurrent. India is als grootste producent van uien een belangrijke leverancier van vooral rode uien in Azië. Aangezien de opbrengsten dit jaar (net zoals vorig jaar) slecht zijn, heeft de overheid besloten dat er geen uien geëxporteerd mogen worden. Op deze manier zorgen zij ervoor dat de lokale bevolking uien ter beschikking heeft.
Veel bijgekocht
Op de boer zijn in de afgelopen weken veel uien bijgekocht op levering november en december. Aangezien er wat voorraad is opgebouwd, is de kooplust op deze periode minder groot dan in de afgelopen weken. Op termijn zijn er echter een aantal verwerkers die een stuk actiever zijn in het bijkopen van uien.
Daarnaast zijn de 3 regionale landbouwbeurzen unaniem deze week. Voor alle noteringen (zonder uitzondering van grofte) wordt deze week €18 tot €20 genoteerd. De baalprijzen hebben eveneens een stapje gemaakt. Een overzicht van de baalprijzen is te zien in de DCA notering Baalprijs Uien.