Agrifoto

Inside Uien

Laatste uien deze week op het droge

20 Oktober 2020 - Niels van der Boom

Niet alleen de aardappel- maar ook de uienoogst is medio oktober hervat. Op verschillende plaatsen in Nederland moet nog worden gerooid en geladen. Over de kwaliteit lopen de meningen uiteen. Ook wordt al vooruitgeblikt op de teelt voor 2021.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In bijna alle teeltgebieden lagen half oktober nog uien op het land. Om heel veel hectares ging dat niet, zo'n 10% van het totaal schatten insiders. Uitzonderingen zijn er ook: in Zeeuws-Vlaanderen moesten nog relatief veel uien worden geoogst. Dat gold ook voor het zuiden van Limburg, waar percelen zelfs medio oktober nog opvallend groen zijn.

Meer diknekken
Ook in Flevoland waren vorige week nog percelen te vinden die niet wilde strijken en groen stonden. In veel gevallen gaat het om diknekken (bouten) die pas na voldoende neerslag dit voorjaar zijn gaan groeien. Alle teeltgebieden geven aan hier last van te hebben. In de meeste gevallen gaat het om plekjes binnen een perceel waar de uien pas laat aan de groei kwamen en die uiteindelijk nooit zijn uitgegroeid.

Uientelers hebben een harde deadline want woensdag 21 oktober wordt een bak water opgegeven. Eind vorige week en ook deze week staat het rooien en opladen daarom voor iedereen op de agenda, wat bij bijna iedereen ook gaat lukken. De omstandigheden laten dit toe al zijn soms kunstgrepen nodig om het product fatsoenlijk van het land te krijgen.

Opbrengst opvallend goed
Over de opbrengsten zijn insiders opvallend goed te spreken. Recente ervaring van oogst 2019 leert dat ook uien die langer op het zwad hebben gelegen nog een prima product op kunnen leveren, mits goed gedroogd en bewaard. Vooral in het noordoosten en het zuiden van Limburg zijn telers goed te spreken over de bruto-opbrengsten die nu van het land worden gehaald.

Naast de laatste zaaiuien worden ook volop overwinteringsplantuien geplant. Plantgoedleveranciers geven aan iets meer vraag te bemerken naar deze 'winteruien'. Door een iets gekrompen uienareaal en in sommige gebieden onder gemiddelde opbrengst verwachten akkerbouwers dat de markt schoon leeg raakt volgend jaar juni. Vroeg plantuien beschikbaar hebben kan dan goed uitpakken. Ook de iets verbeterde omstandigheden in het land maken het mogelijk nog uien te planten.

Meer of minder uien in 2021?
Ook over de zaaiuien voor seizoen 2021 wordt al nagedacht, zo geven insiders aan. Twee belangrijke zaken spelen daarbij een rol. Enerzijds is er de relatief hoge tarweprijs – boven de €200 per ton – die nu aanspoort om misschien een perceel extra met tarwe in te zaaien. De meningen daarover verschillen wel. Zo geven sommige insiders aan dat ook bij het huidig prijsniveau het mogelijk saldo van uien nog altijd beter is dan tarwe.

Wel is er de vrees dat komend voorjaar meer uien de grond in gaan omdat consumptieaardappelen een weinig aanlokkelijk alternatief bieden met de huidige marktkennis. Aardappelverwerkers gaan eerder inzetten op minder gecontracteerde tonnen dan meer. Grote aardappeltelers in met name het zuidoosten en noordoosten hebben vaak al een jaar of 2 ervaring met uien en zetten nu door, zo is het idee.

Plant in plaats zaaiuien
Telers in Zeeland kiezen waarschijnlijk vaker voor plantuien en minder voor zaaiuien. Dit jaar was dat al merkbaar. De teelt is iets robuuster en kan toch voor een redelijke opbrengst zorgen in een droog voorjaar. De uien helemaal uit het bouwplan halen is voor veel Zeeuwse telers onbespreekbaar. Daarvoor zijn ze teveel emotioneel met het gewas verbonden. Die zit in hun roots.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden