Egypte is als uienexporteur hard op weg om haar positie in de wereldmarkt verder te verstevigen. Het land profiteert van een lang exportseizoen en heeft de productie afgelopen jaren flink opgeschroefd.
Veruit de meeste uien worden nog altijd in China en India geteeld, samen goed voor bijna de helft van de wereldwijde productie. Maar op een goede derde plek prijkt inmiddels Egypte. De uienproductie in het Afrikaanse land komt dit jaar naar verwachting op 3,1 miljoen ton uit. Daarmee streeft Egypte de Verenigde Staten nipt voorbij in de top van grootste uienproducenten. Ter vergelijking: Nederland staat op de vertiende plaats met bijna 1,5 miljoen ton.
De regering van Egypte geeft grote prioriteit aan de landbouw en stimuleert boeren om meer te produceren. In de eerste plaats om de voedselzekerheid in het land veilig te stellen, maar er gaat ook een exportambitie achter schuil. Na sinaasappelen en aardappelen zijn uien het belangrijkste agrarische exportproduct van Egypte en het land wil dat graag verder uitbouwen.
Areaal groeit stevig
Een en ander is terug te zien in de productiecijfers die in 15 jaar tijd zijn verdrievoudigd. De uienproductie in Egypte passeerde pas in 2005 voor het eerst de grens van 1 miljoen ton en nam daarna een vlucht. Na wat schommelingen lag de productie afgelopen twee jaar rond de 2,9 miljoen ton. Een areaalstijging van naar verluidt 5% stuwt het volume dit jaar naar een nieuw record.
Een groot deel van de binnenlandse productie wordt gebruikt om de eigen bevolking te voeden. Dat betekent echter niet dat Egyptenaren geen rol van betekenis spelen in de wereldwijde export. In tegendeel. De export van Egyptische uien had afgelopen jaar volgens de FAO een volume van 550.000 ton. Als we die cijfers naast de 310.000 ton in 2018 leggen betekent dat een flinke stijging van maar liefst 77%.
Uitzonderlijk grote vraag uit India
De stijging van het exportvolume in 2019 kan voor een groot deel toegeschreven worden aan de situatie in India. Normaliter is India een van de grootste uienexporteur ter wereld, maar vorig jaar is een groot deel van de oogst in het land door moessons verloren gegaan. Het land besloot tot een exportverbod en moest noodgedwongen extra uien importeren, waaronder uit Egypte. De wereldwijde uienmarkt, inclusief Nederlandse exporteurs, profiteerde van hogere prijzen.
Los van de uitzonderlijke vraag vanuit India laat de Egyptische uienexport een stijgende lijn zien. Egypt Today meldde in juli nog dat de uienexport in de eerste 6 maanden al was gestegen tot ruim 273.000 ton. Een groot voordeel van Egypte is dat het land al vroeg aan de markt is met nieuwe oogst uien. Het exportseizoen duurt daarmee lang. Gele uien worden doorgaans van februari tot november geëxporteerd en rode uien van april tot december.
Belangrijkste afnemers
Met een groeiende productie verwacht Egypte de volumes naar de grootste afnemers te kunnen vergroten. De belangrijkste afzetmarkten voor Egyptische uien zijn Rusland, de Golfstaten met Saoedi-Arabië voorop, Noord-Amerika en niet in de laatste plaats: de Europese Unie. Een groot deel van de Europese vraag komt uit Nederland.
Begin vorig jaar was de vraag uit de EU extra stevig, omdat de voorraden door een matige oogst in 2018 vroeg opdroogden. Insiders melden dat de vraag vanuit de EU in de eerste helft van 2020 op 42.000 ton lag. Dat zou nog geen derde zijn van het gevraagde volume van vorig jaar. Vooralsnog lijkt dat geen invloed te hebben op de exportvolumes die Egypte presenteert. Aan het einde van het jaar moet blijken in hoeverre het land erin slaagt haar ambities op de wereldmarkt te behalen.