Het droge voorjaar heeft duidelijk een effect gehad op de opbrengst van peen in Duitsland, al is het product wel van goede kwaliteit. Daarnaast moeten peentelers meer spuitbeurten maken om het verlies van zaadcoating met Cruiser te compenseren. Hoe is de situatie nu en wat zijn de verwachtingen?
De meeste peentelers in Duitsland hebben dit jaar te maken met opkomstproblemen als gevolg van de droge omstandigheden. Hierdoor is de opkomst dit jaar naar verwachting fors lager dan vorig jaar. "Op dit moment ligt de opbrengst 10% tot 20% lager dan vorig jaar in deze periode. De verwachting is zelfs dat dit richting het einde van het seizoen eerder rond de 20% ligt dan rond de 10%", zo vertelt Pieter Gabriëls, directeur van Bejo Zaden Duitsland.
Duidelijk zichtbaar is in ieder geval dat de vroeg gezaaide peen er beter bij staat dan de peen die in de maanden maart en april gezaaid is. "En, hoewel de meeste telers in Duitsland wel kunnen beregenen, is veel van de peen ook beschadigd door de lage temperaturen aan het begin van het seizoen", aldus Gabriëls. Toch heeft dit geen extreme uitwerking gehad op de kwaliteit, want die wordt als goed beschreven.
Meer spuitbeurten nodig
Net zoals voor Belgische peentelers, is het ook voor Duitse telers een flinke aderlating dat zaadcoating met Cruiser sinds 2 jaar niet meer is toegestaan. "Het kostte de telers uiteraard wel een paar centen, maar dat werd toch gezien als een soort verzekering", licht Gabriëls toe. "Nu zaadcoating met Cruiser niet meer mag, kiezen veel telers ervoor om meer spuitbeurten in te plannen. In sommige gevallen hebben ze zelfs meer dan 3 spuitbeurten nodig om de bovengrondse insecten onder controle te krijgen."
Toch hebben Duitse peentelers niet te maken met extreem veel uitval door insecten. "Mits je natuurlijk bodeminsecten hebt. In dat geval kan je niet veel meer doen om de opbrengst te redden." Daarnaast laat Gabriëls weten dat in de bio-peen dit jaar wel veel problemen zichtbaar zijn met onkruid. "Doordat het af en toe toch weer flink regent, blijkt onkruid opnieuw kiemen."
Peen moet hitte aankunnen
Een ander punt van aandacht is de hitte van de komende dagen, al is Gabriëls van mening dat de peen in dit stadium flink wat moet kunnen hebben. "Het loof zal zeker wat gaan hangen, vooral omdat door toch nog beperkt bodemvocht de aanvoer van water in de plant niet snel genoeg zal gaan bij zulke hoge temperaturen. Maar, de peen kan – als het gewas redelijk ontwikkeld is en door het jeugdstadium heen is – in mijn ogen flink wat hebben. Ik zeg niet dat het gemakkelijk wordt, maar ik verwacht ook geen grote problemen."
De stemming onder telers is wel een stuk minder positief nu er extreme hitte wordt voorspeld. Hoewel de meeste telers wel kunnen beregenen en koelen, zitten de meesten niet op dat hele circus te wachten. "Ze hebben de afgelopen weken rustig aan kunnen doen wat betreft beregenen, maar moeten nu alles weer opstarten. En, met de temperaturen die voorspeld zijn, jagen de planten er ook nog eens zomaar 5 à 6 millimeter per dag doorheen. Dat is natuurlijk een flinke kostenpost om dit met beregening aan te voeren."
Prijzen omhoog gedreven
Doordat de opbrengst van peen zomaar 20% lager kan liggen, is de prijs opgedreven. Voor conventionele peen ligt de prijs nu tussen de €0,25 en €0,35 per kilo. "Daarmee ligt de prijs al gauw 30% tot 40% boven vorig jaar", licht Gabriëls toe. "Duidelijk is dat wortelen gevraagd zijn bij de Duitse consument, terwijl het areaal min of meer gelijk is gebleven afgelopen jaar." Daarnaast valt de directeur op dat vooral bospeen in trek is. "Het lijkt er stevig op dat bospeen meelift op het enthousiasme vanuit de Duitse consument voor snackwortelen."
Overigens is er nog een reden dat de prijs voor peen bijna verdubbeld is in vergelijking tot vorig jaar: de toegenomen promotie vanuit Duitse supermarkten. "Door het coronavirus maken de Duitse supermarkten meer promotie voor het eten van verse groenten (waaronder peen). De combinatie van een lagere opbrengt en meer promotie vanuit de supermarkten zorgt voor een opdrijvend effect in de peenprijzen."