Het coronavirus heeft voor vele markten zware gevolgen. Wat is de impact voor de uiensector?
De verwachting is dat het coronavirus nog lange tijd een rol in de samenleving gaat spelen, zo zei premier Mark Rutte in zijn tv-toespraak. We zitten daarom nog maar aan het begin van de cyclus. Aangezien niemand een dergelijke situatie ooit heeft meegemaakt, heerst er veel onzekerheid in de uienmarkt. Dit heeft tot gevolg dat meerdere handelaren en verpakkers zich rustig houden.
Wat op de lange termijn het gevolg van het coronavirus is, weet niemand. Wel is duidelijk dat de uienmarkt niet zo heftig reageert als andere agrarische markten. Waar de termijnmarkt als een plumpudding in elkaar zakt, blijft de uienprijs vooralsnog redelijk overeind. De handel die nu plaatsvindt, gebeurt veelal op basis van prijzen die rond de kerstperiode ook golden. Op dit niveau zijn veel uientelers genegen om aanbod te geven.
Retail vraagt om uien
Het hamsteren van levensmiddelen is inmiddels een bekend fenomeen. Hierbij worden ook de uien niet overgeslagen. Vanuit de retail in zowel Nederland als in overige landen in Europa ontstaat er daardoor extra vraag naar Nederlandse uien. De retail richt zich op de kwalitatief beste uien en stelt met name strenge eisen wat betreft de kleur. De baalprijzen van deze uien zijn de afgelopen week gestegen.
Welke maatregelen gaan er nog komen?
Aangezien er voor de situatie waar we ons nu in bevinden geen draaiboeken zijn geschreven, blijft het op de uienmarkt onzeker. Op dit moment lijkt de vraag en het aanbod goed in verhouding te zijn vanwege de toegenomen vraag vanuit de retail. Daarentegen wordt er in navolging van andere agrarische marken makkelijk aanbod gegeven.
Aangezien het coronavirus vermoedelijk nog een lange tijd een rol gaat spelen, is het niet uit te sluiten dat er nog verdere beperkingen of maatregelen worden genomen. Kortom, het blijft een niet te voorspellen markt. Maar dit is de uienmarkt lang niet vreemd.