Nu de eerste plantuien van het nieuwe jaar geplant zijn is het vooruitkijken naar het nieuwe groeiseizoen begonnen. Hoe groot gaat het areaal worden, hoe staan de al geplante uien ervoor en hoe zit het met de zaadcoating Mundial? In dit artikel gaat Boerenbusiness in op de actualiteiten rondom de uienzaai.
De eerste plantuien van dit jaar zijn alweer geplant. Hoewel dit niet om een groot areaal gaat, hebben diverse telers het er toch op gewaagd. "Het gaat om een tiental telers. In 2018 is dit ook gedaan en toen is het over het algemeen heel goed gegaan, zonder al teveel schieters", aldus Jaap Jonker, salesmanager bij de Groot en Slot. De plantuien lijken er volgens hem op dit moment goed bij te staan. Er is ook een paar honderd hectare aan winterplantuien geplant. "Ook dat gaat prima, al was de start wat lastig vanwege de natte grond", zegt Jonker.
Kleine plus
Jonker verwacht dat het zaaiuienareaal in 2020 met 2 tot 3% toeneemt. "Met name in de nieuwe gebieden groeit het aantal hectare iets. In Drenthe en Noord-Brabant is het afgelopen jaar goed gegaan en dat zie je nu terug." Veelgevraagd zijn volgen hem rassen met een sterk wortelgestel en goede opbrengsten. "Met name in het zuidwesten. Daar zie je ook dat er meer plantuien zijn besteld. Simpelweg, omdat ze na 2 slechte jaren de droogte en bijvoorbeeld witrot en fusarium voor willen zijn."
Dat het areaal iets groeit, vindt Jonker niet niet gek. Dit jaar is tot op heden een normaal seizoen met tot nu toe redelijke prijzen. "Voor rode uien zijn de prijzen zelfs heel goed en als er geld wordt verdiend, zie je het areaal nooit afnemen. Het biologische uienareaal neemt dit jaar niet toe." Ook Menno van der Vlies, adviseur bij Hazera verwacht dat het areaal iets toeneemt. "We zien in het zuidwesten een kleine min, maar die wordt goedgemaakt door de plus in het oosten."
Meer rode uien
Van der Vlies zegt daarbij dat het verkoopseizoen nog niet voorbij is. "Helemaal duidelijk is het dus nog niet. De plus heeft behalve met het relatief goede jaar ook te maken met het gebrek aan alternatieven. Je ziet ook dit seizoen het areaal rode uien weer iets toenemen."
Over het gebruik van zaad met Mundial-ontsmetting, heerst op dit moment enige twijfel onder de telers. Zaad met de IC-coating mag worden uitgezaaid, hier zit ook geen einddatum op. Telers hebben vanuit dat idee ook gewoon gecoat zaad gekocht. Nu blijkt echter dat sommige verwerkers toch liever geen uien willen die uit Mundial gecoat zaad komen.
Van der Vlies verwijst wat betreft deze situatie naar het advies van LTO. "Die stellen dat het beter is om geen IC-gecoat zaad te zaaien. De situatie rondom de afzet van Mundial gecoate uien is nog wat onduidelijk en die onwetendheid maakt het lastig. Het meest veilig is daarom om niet te zaaien met Mundial coating. Telers kunnen IC-gecoat zaad inruilen voor B/C."
Problemen rondom Mundial coating
Volgens Jonker klopt het dat er tot mei mag worden uitgezaaid. "De MRL op het eindproduct is echter verlaagd. Zelfs met de nieuwe norm is de kans op overschrijding echter miniem. Daarom kan bijna iedereen met een gerust hart zaaien met IC-gecoat zaad. Het is alleen zo dat sommige verwerkers die leveren aan supermarkten geen uien willen die uit IC-gecoat zaad komen. Daarom kan er bij enkele telers niet met IC-gecoat zaad worden gezaaid." Ook bij De Groot en Slot is ruilen van IC-coating naar BC-gecoat zaad mogelijk. "Het betekent voor ons een forse kostenpost, maar we willen hierin wel onze verantwoordelijkheid nemen", aldus Jonker.
De Groot en Slot/Bejo won op de biologische beurs Biovak een prijs voor het biologische uienras Boga. “Dit ras is meeldauw resistent en daarom ook interessant voor de gangbare sector. Je ziet dat er vanuit de supermarkten toch wordt gevraagd om product met zo min mogelijk residu. Het ras is in eerste instantie wel op de biologische markt ingezet, maar we gaan het nu ook uitrollen naar de gangbare markt. In Frankrijk merken we vanuit de gangbare sector veel interesse.”