Shutterstock

Nieuws Uien

Hollandse ui betaalt rekening voor politiek spel

19 November 2019 - Niels van der Boom - 3 reacties

Rusland, Colombia, Indonesië, Panama, Vietnam, Wit-Rusland. Het zijn allemaal landen waar de Nederlandse ui niet langer probleemloos de grenzen overkomt. Vaak is dat het resultaat van politiek spel tussen naties, waarbij de export uiteindelijk het kind van de rekening is. Dat stelt uienvoorman Gijsbrecht Gunter in een column voor het Uienmagazine van De Groot en Slot.

HOA-voorzitter Gijsbrecht Gunter, de voorzitter Holland Onion Association (HOA), zet in een prikkelende column in het Uienmagazine van De Groot en Slot uiteen hoe politieke belangen een negatieve invloed hebben op de exportmogelijkheden van Nederlandse uien. Rusland, een bestemming dat goed is voor maximaal 100.000 ton op jaarbasis, is het lichtend voorbeeld in deze zaak. Dit land stelde 5 jaar terug een boycot in op onder andere uien uit ons land.

Indonesië
Op dit moment speelt het dossier Indonesië. De Nederlandse uiensector heeft hard gelobbyd om, onder de strenge eisen, uien richting dit land te kunnen exporteren. Dat lukte en tussen 2014 en 2017 is het volume flink gestegen, tot een top van bijna 26.000 ton. In 2018 werd ook bijna 23.000 ton naar deze bestemming uitgevoerd.

"Indonesië zou nu plots uien weren, omdat de Europese Commissie een invoerheffing op biodiesel met palmolie uit dit land heeft ingevoerd", zo schrijft Gunter. "De landbouwsector betaalt wederom het gelag van een politieke revanche." Tot en met week 43 werd tot nu toe dit seizoen bijna 6.500 ton uien naar het land geëxporteerd, waar dat vorig jaar nog 16.215 ton was.

Meten met 2 maten
Een ander land waar de Hollandse ui problemen heeft, is Panama. In dat Centraal-Amerikaanse land worden de uien uit ons land tegengehouden, omdat er technische informatie zou ontbreken. Tegelijkertijd kan dit land zichzelf bij lange na niet bedruipen door de kleine eigen oogst. Uien uit de Verenigde Staten zijn tegelijkertijd wel zonder problemen ingevoerd, zegt Gunter. Vietnam en Wit-Rusland zijn andere landen die, in hun geval, met onwerkbare fytosanitaire regels komen om de invoer van uien uit te bannen.

In Zuid-Amerika is het Colombia die de grens sloot voor uien. In het jaar 2011 voerde het bijna 20.000 ton Nederlands product in, maar vervolgens werd het stil. Sinds 2016 gebeurt er niets meer. Door interne reorganisaties wordt deze zaak niet opnieuw opgepakt. Inmiddels zijn de Europese Unie en Colombia ook in een anti-dumpingzaak omtrent diepvriesfrites verwikkeld.

Lastig imago
De reden voor deze krampachtige houding is bij Gunter bekend. "De ui uit Nederland kampt met een lastig imago. Uien zouden gedumpt worden en lokale telers oneerlijk beconcurreren. Ook zijn er continu vooroordelen over vermeende hoge overheidssubsidies en het rijke westen. Hier doet de media graag aan mee om dit beeld te bevestigen, terwijl in werkelijkheid niet wordt geëxporteerd als lokaal product voorhanden is. Onze langedag uien zijn jaarrond houdbaar en de lokale telers worden juist geholpen om hun teelt te verbeteren."

Deze problematiek neemt niet weg dat de ui een nobel doel heeft, aldus Gunter. "We zijn letterlijk onderdeel van de oplossing van het wereldwijde voedselprobleem", schrijft hij. "Ondanks dat wordt het niet makkelijker om uien te brengen naar plekken waar er behoefte aan is. Het is hoog tijd om het echte verhaal te vertellen."

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit het Uienmagazine (38e editie januari 2020) van De Groot en Slot.

Meer zoals dit lezen? Neem een abonnement op Uienmarkt of Akkerbouw Pro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Teun Paarlberg 19 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/uien/artikel/10884737/hollandse-ui-betaalt-rekening-voor-politiek-spel]Hollandse ui betaalt rekening voor politiek spel[/url]
Hallo Gijsbrecht,
Je mag me bellen om eens wat nuances aan te brengen in dit artikel.
Mvg
Teun Paarlberg
G. Sevenhuysen VOF

Abonnee
Niels van der Boom 20 November 2019
Teun Paarlberg schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/uien/artikel/10884737/hollandse-ui-betaalt-rekening-voor-politiek-spel]Hollandse ui betaalt rekening voor politiek spel[/url]
Hallo Gijsbrecht,
Je mag me bellen om eens wat nuances aan te brengen in dit artikel.
Mvg
Teun Paarlberg
G. Sevenhuysen VOF

Beste Teun,

Dit artikel is gebaseerd op een column die Gijsbrecht schreef voor het Uienmagazine van De Groot en Slot. Bepaalde zaken zijn daarom scherp verwoord.
Abonnee
Ivo 20 November 2019
Een verhaal welke al lang bekend is . Voorheen werd het saldo bepaalt door kilo s maal prijs ; nu kilo s maal prijs en politiek. Het erge is dat ze niet in de gaten hebben wat ze allemaal kapotmaken.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Uien

Halve uienexport in een halve werkweek

Marktupdate Uien

Het is zoeken naar lichtpuntjes op uienmarkt

Marktupdate Uien

Kwaliteit van de uien is bepaald geen zekerheid

Analyse Uien

Uienexport heeft vleugels gekregen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden