De uienoogst van Europa onderscheidt zich dit oogstjaar door een beter groeiseizoen en de hogere opbrengsten. Er zou zelfs, op basis van de bekende gegevens, sprake zijn van de grootste uienoogst sinds 2010.
In veel Europese landen zijn schattingen gemaakt over de omvang van de uienoogst. Over het algemeen liggen de opbrengsten duidelijk hoger dan afgelopen jaar. Van de droogte en langdurige hitte, die 2018 in zijn greep had, was in veel landen minder sprake.
Polen is uitzondering
Polen vormt een uitzondering op de regel, want akkerbouwers moesten daar voor het tweede jaar op rij lijdzaam toezien hoe droogte en hitte de uienopbrengsten decimeerden. Geschat wordt dat de uienoogst in Polen 6,75% lager ligt dan vorig jaar. In dat jaar kende Polen een opbrengst van 563.000 ton, wat circa 15% onder het meerjarig gemiddelde was.
Polen is echter niet maatgevend te noemen voor de stand van zaken in andere Oost-Europese landen. Alhoewel het ook daar droog en warm is geweest, heeft de uienopbrengst uiteindelijk minder te lijden gehad en wordt gesproken over een licht hogere opbrengst.
Goed seizoen in Spanje
Vorig jaar leek Spanje de dans van lage uienopbrengsten te ontspringen en ook dit jaar is sprake van een goed uienseizoen. Het weertype bleek passend voor de uienteelt, waardoor Spaanse akkerbouwers ook dit jaar beschikken over kwalitatief goede uien. De verwachting is dat de oogst in Spanje (met 1.600.000 ton) circa 12% hoger ligt dan afgelopen jaar en 25% boven het gemiddelde vanaf 2011. Daarmee is de uienoogst in dit land de hoogste sinds jaren.
De geschatte uienopbrengst komt bij onze oosterburen net wat onder de 500.000 ton uit, wat hoger is dan afgelopen jaar (+21%). De hele Europese uienoogst zou uitkomen op circa 6.470.000 ton. Daardoor zou Europa over ruim 1 miljoen ton uien meer beschikken dan in 2018.