De Algemene Voorwaarden voor de inkoop en de verkoop van zaaiuien (AVZ) zijn gemoderniseerd. De bedoeling van deze nieuwe versie is dat het woud aan eigen voorwaarden die de handelaren en telers opstellen, verdwijnt.
De vorige versie van de AVZ dateerde uit 2006. Daarom stelden bedrijven over de afgelopen jaren steeds vaker hun eigen handelsvoorwaarden op. Dit leidde in de markt vaak tot onduidelijkheid over wat precies de voorwaarden zijn en welke rechten en plichten daarbij horen voor koper en verkoper.
Voor LTO Nederland en GroentenFruit Huis was het daarom hoog tijd om de algemene handelsvoorwaarden tegen het licht te houden. "We hebben gezamenlijk gewerkt aan eerlijke, reële en vooral praktische voorwaarden die passen bij de kwaliteitsambitie van de Hollandse ui", zo staat in een persbericht. De nieuwe voorwaarden zijn gedeponeerd bij de rechtbank in Den Haag en gelden met terugwerkende kracht per 1 juli 2019.
Nieuwe richtlijnen en aanvullingen
De nieuwe AVZ bevat richtlijnen om zaken als de kwaliteit duidelijker te omschrijven. Daarnaast zijn praktische zaken opgenomen, zoals het wegen van partijen, de termijnen voor een koopbevestiging, de betaling en het risico-overdracht. Ook zijn definities opgenomen van zogenaamde schot (spruitvorming) en kale uien.
Verder bevat het vernieuwde document handvatten voor tarrakorting of premies bij uitzonderlijk hoge of lage tarrapercentages en daarbij is het keuringsreglement aangepast aan de hand van de nieuwe voorwaarden. De voorwaarden voor de contractteelt zijn in de nieuwe AVZ komen te vervallen, omdat deze nauwelijks gebruikt werden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.