Shutterstock

Inside Uien

Uienprijs Brazilië sky high door tekorten

5 Augustus 2019 - Niels van der Boom

De lokale uienprijzen in Brazilië hebben recordniveaus bereikt nadat is gebleken de binnenlandse oogst tegenvalt door het slechte groeiseizoen. De prijzen zijn sinds 2015 niet zo hoog geweest. Biedt dit perspectief voor Nederland?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit artikel is bijgewerkt op 6-8-2019.

De binnenlandse markt vraagt sterk naar Braziliaanse uien op het moment. Telers rooien hun uien groen, die direct gretig worden opgekocht. Doordat de oogst na een tegenvallend groeiseizoen klein uitvalt, schieten de prijzen omhoog. Ze bereiken begin augustus hun hoogste niveau sinds juli 2015. In de staat Goiás wordt omgerekend voor gesorteerde en verpakte uien van de beste kwaliteit €85 per 100 kilo betaald (3,86 real per kilo). Dit houdt een prijsstijging van 20% in met eind juli.

Kwaliteitsproblemen
De Braziliaanse uien worden met name vers (groen) geoogst en vermarkt. Niet alleen in de staat Goiás, maar ook in São Paulo. De neerslag zorgt er echter voor dat de oogst niet overal goed kan vlotten. Het groeiseizoen is niet ideaal verlopen in het Zuid-Amerikaanse land. Veel regenval zorgde voor kwaliteitsproblemen met de eigen teelt. Door de lage prijzen vorig seizoen is het areaal bovendien gekrompen.

Buurland Argentinië is een belangrijke leverancier van uien. Dit land teelt 18.000 tot 22.000 hectare uien. Fors minder dan de naar schatting bijna 60.000 hectare in Brazilië. Heeft Argentinië een tekort, dan komen de uien uit Brazilië. Vorig jaar werden Nederlandse uien met een importtarief van 25% belast in Brazilië. Voor 2019 is dat 20% en in 2020 nog 15%. Argentinië heeft deze tarieven niet.

Mercosur biedt kansen
De veel verguisde Mercosur-deal zorgt ervoor dat landen uit de Europese Unie in de toekomst eenvoudiger en zonder importheffing uien kunnen exporteren naar Brazilië. Spanje en Nederland zijn de grootste Europese leveranciers. In 2018 was de Europese Unie echter goed voor slechts 14% van de totale Braziliaanse uienimport. Naar verwachting neemt deze rol de komende jaren toe.

Brazilië komt als bestemming nog niet voor in de Nederlandse exportlijst. Toch wordt het land al wel genoemd als koper van grove uien. De export naar Brazilië is grillig. Wanneer de lokale markt zich niet kan bedruipen, mag Nederland leveren (met Spanje als grote concurrent). In 2015 leidde dat tot een topexport van ruim 107.000 ton. In 2018 was de export echter nihil. Het jaar daarvoor werd nog bijna 33.000 ton uitgevoerd.


Kortstondige opleving
De huidige opleveing is mogelijk van een korte duur. Momenteel zorgt krapte in de markt voor torenhoge prijzen maar, vanaf september start de oogst in het noorden van Brazilië. De kwaliteit en opbrengst hiervan lijkt op dit moment goed. Vanaf dat moment kan het land zichzelf hoogstwaarschijnlijk weer bedruipen. Wel kan de huidige vraag een belangrijke afnemer zijn van Nederlandse plantuien. Zeker omdat deze erg grof zijn, waar Braziliaanse kopers juist om vragen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden