Het merendeel van de uientelers heeft hun uien begin april al verkocht. Hoeveel vrije uien zijn er op dit moment dan nog beschikbaar?
De jongste exportcijfers (week 11) tonen een weekexport van 8.653 ton, al zijn die cijfers niet om over naar huis te schrijven. Waar het exportcijfer voor week 12 op uitkomt, is nog niet bekend. Echter, wel is duidelijk dat de export sinds week 12 beter loopt. Dit komt vooral door de toegenomen vraag vanuit Duitsland en Oost-Europa.
Baalprijzen
De verwerkers en exporteurs hebben in de afgelopen weken geprobeerd om de baalprijzen omhoog te krijgen. Dit is voor een deel gelukt, want door de extra vraag naar middelsorteringen hebben de baalprijzen voor deze sortering een stap omhoog gezet.
De noteringen voor de drielingen (35 tot 50 millimeter) blijven wel stevig staan. De vraag naar grove uien is bij de exporteurs erg mager, waardoor de baalprijzen van de grove sorteringen (60 tot 80 millimeter) onder druk staan.
Hoeveel vrije uien zitten er nog?
Er zijn begin april nog weinig vrije uien over bij uientelers. De lijst van de verwerkers en handelaren met beschikbare partijen wordt steeds korter. Deze partijen bevinden zich overigens grotendeels in Flevoland. In het zuidwesten van het land zijn namelijk nog nauwelijks uien te vinden. Dit wordt onderstreept door de beurscommissie in Goes. Door het gebrek aan inbreng hebben zij vorige week voor de laatste keer dit seizoen genoteerd.
De beursprijzen op de regionale beurs in Middenmeer blijven deze week onveranderd. Op de beurs in Emmeloord stijgen de noteringen wel. Voor zowel de 30% tot 60% grof als de 60% opwaarts wordt €40 tot €47 genoteerd.