Agrifoto

Inside Uien

Europese honger naar uien is groeiende

15 Februari 2019

Net zoals de aardappelmarkt, verkeert ook de uienmarkt in een patstelling. De uienhandel wordt daarom ook als lui, maar duur omschreven. Wat betekent dit voor de prijsvorming van uien?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De schwung wil nog niet terugkomen op de uienmarkt en toch voelt het alsof er binnenkort wat staat te gebeuren. Sinds de maand december valt de vraag naar uien tegen. Het is niet zo dat er geen handel is, maar voor het maken van stemming is de vraag te minimaal. De hoop dat Europa zich vroeger dan normaal en massaal aan het Nederlandse loket meldt, is nog niet uitgekomen. Kennelijk kan men zich nog redden, al is de vraag tot wanneer.

Prijs moet pieken
Op de korte termijn is de vraag dus nog beperkt, wat terug te zien is in de hoeveelheid verhandelde uien. Wel merken de exporteurs met Europa als werkgebied op dat de vraag vanuit Europa op gang komt. Duitsland zou bijna door zijn uienvoorraad heen zijn, waardoor zij en de in Duitsland shoppende Europeanen moeten uitwijken naar elders (bijvoorbeeld naar Nederland).

Ondanks de rust, houden de telers de hoop dat de uienprijs nog een keer moet pieken. Die hoop verblindt het zicht op de kwaliteit van de uien die telers in bewaring hebben liggen, vooral het voorkomen van schot is hier en daar een probleem. Toch worden probleempartijen relatief makkelijk opgenomen, wat tot een stevige bodem leidt en ervoor zorgt dat de markt schoon blijft.

Sorteercapaciteit
Het mag duidelijk zijn dat de beschikbare sorteercapaciteit in Nederland bij lange na niet benut wordt, maar dat zal bij meer afzet niet meer gaan veranderen. Sorteerders die wel (kunnen) draaien, verwerken vaak minder dan 50% van hun kunnen. Al staan er ook een aantal stil, omdat de inkoopprijzen niet matchen met de verkoopprijzen.

Het verschil tussen de baalprijzen van de middels en grove uien is flink, waardoor de afzet van deze middels lastiger is geworden. Een veldgewas partij moet een voldoende percentage grof bevatten, wil deze op dit moment interessant zijn. Op termijn (levering eind maart/april) zal voor mooie partijen, met grofte, een prijs betaald worden van boven de €50.

Weekafzet
De huidige weekafzet wordt ingeschat op circa 12.000 ton. Daarbij wordt verreweg het merendeel uit het gebied boven de grote rivieren gehaald. Over de belangrijke uienaders (A27 en A6) kan men dagelijks vervoerders tegenkomen. Dat kan het beeld oproepen dat de markt in 'brand' staat, maar dat is dus niet het geval. De luie, maar dure markt vraagt overigens wel om alertheid.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden