Het is nog steeds rustig op de uienmarkt. In de verkoopronde van november hebben veel verwerkers grote uienvoorraden aangelegd en deze beginnen nu langzamerhand te slinken. Op de exportmarkt zijn positieve geluiden te horen, maar van vuurwerk is nog geen sprake.
Vooral de export richting Afrika was de afgelopen weken erg flauw. Echter, daar kwam deze week een beetje verandering in en over de gehele linie werden kleine volumes naar het continent geëxporteerd. Daarentegen zijn andere overzeese bestemmingen niet of nauwelijks aan de markt.
Ook vanuit Europa komt de vraag maar langzaam op gang. Hoewel er wel steeds nadrukkelijker wordt geïnformeerd, nemen de bestemmingen in Europa nog altijd niet de gewenste volumes af.
Oogstraming van het CBS
Donderdag 31 januari heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de definitieve oogstramingscijfers gepresenteerd. Ten opzichte van de voorlopige cijfers was er een flink verschil te zien (+9,4%). De definitieve oogstraming wordt op bruto 887.648 ton geraamd, op basis van 35,5 ton per hectare.
Ondanks de correctie, bevestigen de definitieve cijfers dat er dit jaar een groot uientekort is in Nederland. Vorig jaar kwamen de definitieve cijfers uit op 1.453.789 ton, wat betekent dat de uienoogst 39% lager uitvalt dan vorig jaar.
Regionale beurzen
De regionale beurzen in Emmeloord en Middenmeer laten deze week een positief geluid horen in de noteringen. In Emmeloord wordt voor de 0% tot 30% grove uien en de 60% opwaarts een plus genoteerd. In Middenmeer wordt voor de 30% tot 60% grove uien en de 60% opwaarts eveneens een plus genoteerd. Bekijk de noteringen hier.
De markt voor grove rode uien is de afgelopen maand flink verbeterd. De beursprijs in Emmeloord voor de 30% tot 60% grove rode uien is in de maand januari met €5 gestegen en bij de 60% grove uien is dat zelfs met €6,50. Het verschil in de baalprijzen is bij de rode uien enorm. De partijen waar nauwelijks grofte in zit, zijn daarom lastig verkoopbaar.