Het Verenigd Koninkrijk (VK) zal de Europese Unie (EU) binnen 2 maanden verlaten en dat zorgt voor een gespannen sfeer bij Wiskerke Onions. Dat vertelt Chayenne Wiskerke, de directeur van Wiskerke Onions, in een interview met BBC News.
Wiskerke Onions verpakt wekelijks tussen de 3.000 en 4.000 ton verse uien, waarvan 20% naar het VK gaat. Vandaag de dag is het zo dat de uien vaak 's morgens ingekocht worden en dan worden ze 's nachts geleverd in het VK. Wiskerke zegt bij BBC News dat ze vreest dat deze situatie niet gehandhaafd kan worden.
Wiskerke spreekt van een gespannen situatie, omdat nog niet duidelijk is wat er op 29 maart 2019 gaat gebeuren. "We weten niet goed hoe we ons moeten voorbereiden. Als de huidige situatie van vrije handel naar het VK niet in stand kan blijven, dan verwachten we dat de schappen in de supermarkten binnen een paar dagen leeg zijn. Daarnaast zullen we te maken krijgen met stijgende uienprijzen."
Voorrang voor verse producten
Nederlandse leveranciers hebben al wel een systeem voorgesteld waarin beperkt houdbare producten voorrang krijgen in de havens. Dit systeem moet werken via een digitale database. "De uien zouden op de locatie geïnspecteerd moeten worden. Wanneer het papierwerk goed geregeld is, kunnen de vrachtwagens met goederen de controles passeren via een zogenaamde 'groene baan' (zonder gehinderd te worden)."
Dit zou echter wel aanpassingen aan de havens vereisen. "De technologie is grotendeels gereed, maar het VK en de EU zijn nog aan het overleggen of dit Nederlandse systeem geïntroduceerd kan worden." Voor de Nederlandse exporteurs is het slechtste scenario dat de verse producten gaan rotten door de lange wachttijden bij de grens.
Lege schappen
Het bovenstaande zou niet alleen problematisch zijn voor Nederlandse exporteurs, maar ook voor de supermarktketens in het VK. Deze hebben weinig opslagcapaciteit, waardoor voor slechts 3 dagen aan vers product opgeslagen kan worden. Dat betekent dat de supermarkten afhankelijk zijn van een keten waarin vers voedsel vanuit Nederland snel geleverd kan worden.
Aangezien de lange wachttijden in de havens het grootste probleem zijn voor de verse producten, zet de Nederlandse regering in op de groei van de douane-capaciteit. Zo worden er meer dan 900 douaniers en groente- en fruitinspecteurs in dienst genomen. Een groot gedeelte hiervan komt uit Oost-Europa, vooral door een gebrek aan gekwalificeerd personeel in Nederland.
Forse gevolgen voor Nederland
Nederland export jaarlijks voor ongeveer €1,2 miljard aan goederen naar het VK. Volgens BBC News gaat het om 50.000 vrachtwagens per jaar. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) meldt dat de Nederlandse export naar het VK kan dalen met 17% als er een no-deal plaatsvindt.
Uit de laatste exportcijfers blijkt dat Groot-Brittannië op dit moment de belangrijkste bestemming is voor Nederlandse uien. Dit seizoen is er al 60.300 ton naar het land geëxporteerd. Wanneer we kijken naar wat er jaarlijks naar Groot-Brittannië wordt geëxporteerd, dan zien we dat er in 2017 ruim 114.000 ton naar de overkant van het Kanaal ging.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/uien/artikel/10881224/wiskerke-onions-vreest-voor-no-deal-in-brexit]Wiskerke Onions vreest voor no-deal in brexit[/url]
Brexit gaat toch nooit door, de UK gaat dan zeker de afgrond in.Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/uien/artikel/10881224/wiskerke-onions-vreest-voor-no-deal-in-brexit]Wiskerke Onions vreest voor no-deal in brexit[/url]