Wiskerke Onions

Nieuws Brexit

Wiskerke Onions vreest voor no-deal in brexit

1 Februari 2019 - Anne Jan Doorn - 7 reacties

Het Verenigd Koninkrijk (VK) zal de Europese Unie (EU) binnen 2 maanden verlaten en dat zorgt voor een gespannen sfeer bij Wiskerke Onions. Dat vertelt Chayenne Wiskerke, de directeur van Wiskerke Onions, in een interview met BBC News.

Wiskerke Onions verpakt wekelijks tussen de 3.000 en 4.000 ton verse uien, waarvan 20% naar het VK gaat. Vandaag de dag is het zo dat de uien vaak 's morgens ingekocht worden en dan worden ze 's nachts geleverd in het VK. Wiskerke zegt bij BBC News dat ze vreest dat deze situatie niet gehandhaafd kan worden.

Wiskerke spreekt van een gespannen situatie, omdat nog niet duidelijk is wat er op 29 maart 2019 gaat gebeuren. "We weten niet goed hoe we ons moeten voorbereiden. Als de huidige situatie van vrije handel naar het VK niet in stand kan blijven, dan verwachten we dat de schappen in de supermarkten binnen een paar dagen leeg zijn. Daarnaast zullen we te maken krijgen met stijgende uienprijzen."

Voorrang voor verse producten
Nederlandse leveranciers hebben al wel een systeem voorgesteld waarin beperkt houdbare producten voorrang krijgen in de havens. Dit systeem moet werken via een digitale database. "De uien zouden op de locatie geïnspecteerd moeten worden. Wanneer het papierwerk goed geregeld is, kunnen de vrachtwagens met goederen de controles passeren via een zogenaamde 'groene baan' (zonder gehinderd te worden)."

Dit zou echter wel aanpassingen aan de havens vereisen. "De technologie is grotendeels gereed, maar het VK en de EU zijn nog aan het overleggen of dit Nederlandse systeem geïntroduceerd kan worden." Voor de Nederlandse exporteurs is het slechtste scenario dat de verse producten gaan rotten door de lange wachttijden bij de grens.

Lege schappen
Het bovenstaande zou niet alleen problematisch zijn voor Nederlandse exporteurs, maar ook voor de supermarktketens in het VK. Deze hebben weinig opslagcapaciteit, waardoor voor slechts 3 dagen aan vers product opgeslagen kan worden. Dat betekent dat de supermarkten afhankelijk zijn van een keten waarin vers voedsel vanuit Nederland snel geleverd kan worden.

Aangezien de lange wachttijden in de havens het grootste probleem zijn voor de verse producten, zet de Nederlandse regering in op de groei van de douane-capaciteit. Zo worden er meer dan 900 douaniers en groente- en fruitinspecteurs in dienst genomen. Een groot gedeelte hiervan komt uit Oost-Europa, vooral door een gebrek aan gekwalificeerd personeel in Nederland.

Forse gevolgen voor Nederland
Nederland export jaarlijks voor ongeveer €1,2 miljard aan goederen naar het VK. Volgens BBC News gaat het om 50.000 vrachtwagens per jaar. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) meldt dat de Nederlandse export naar het VK kan dalen met 17% als er een no-deal plaatsvindt.

Uit de laatste exportcijfers blijkt dat Groot-Brittannië op dit moment de belangrijkste bestemming is voor Nederlandse uien. Dit seizoen is er al 60.300 ton naar het land geëxporteerd. Wanneer we kijken naar wat er jaarlijks naar Groot-Brittannië wordt geëxporteerd, dan zien we dat er in 2017 ruim 114.000 ton naar de overkant van het Kanaal ging. 

De export van uien naar Groot-Brittannië gaat om serieuze volumes.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Ronald 1 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/uien/artikel/10881224/wiskerke-onions-vreest-voor-no-deal-in-brexit]Wiskerke Onions vreest voor no-deal in brexit[/url]
Brexit gaat toch nooit door, de UK gaat dan zeker de afgrond in.
Henk 1 Februari 2019
De tijd lost het vanzelf op; vooral na een paar dagen lege schappen.
Tiny 1 Februari 2019
Dat is allemaal storm in een glas water in de VK niet te veel kletsen maar goed hun verstand gebruiken. Dit is politiek kwestie Mai.
Jpk 1 Februari 2019
Vk gaat nooit de rekening betalen van 40 miljard euro betalen
Abonnee
laapc 2 Februari 2019
Er komt een nieuw referendum,de bevolking opnieuw kiezen,conclusie geen brexit.
Jokertje 2 Februari 2019
Wat is de toegevoegde waarde van de EU?

En als de uitslag dan niet goed is opnieuw een referendum?

Ik denk dat er een groot gedeelte van de Engelse bevolking heel boos gaat maken als men dit bewust verknoeit......

Het laat dan ook het ware gezicht van de EU zien, en laat dan ook zien dat het meer en meer een USSR wordt waar Michael Gorbatsjov het volgende over meldt.......

“The most puzzling development in politics during the last decade is the apparent determination of Western European leaders to re-create the Soviet Union in Western Europe.”
boonions 2 Februari 2019
Ronald schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/uien/artikel/10881224/wiskerke-onions-vreest-voor-no-deal-in-brexit]Wiskerke Onions vreest voor no-deal in brexit[/url]
Brexit gaat toch nooit door, de UK gaat dan zeker de afgrond in.
brexit en hopelijk een nexit
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Politiek

Handel in voeding EU en VK door Brexit fors gedaald

Nieuws Verenigd Koninkrijk

'Voedselzekerheid wordt als vanzelfsprekend gezien'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden