Op de Themadag uien van Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) ging het onder meer over het belang van de beschikbaarheid van zoetwater bij de uienteelt en de zorgen rondom diverse plagen en ziektes. Daarbij bleek dat met name het verdwijnen van de insecticide zaadcoating Mundial zorgelijk is.
Over 1 thema ging het (bewust of onbewust) niet; de markt. Gijsbrecht Gunter van Holland Onion Association (HOA) vroeg zich hardop af hoe de laatste 150.000 ton weg zal gaan en meldde dat dat de uiensector het dit seizoen heeft laten liggen wat betreft de export. De landen die normaliter op Nederlandse uien rekenen kregen die dit jaar niet en dat kan nadelige gevolgen hebben voor de toekomst.
Beschikbaarheid van zoetwater
Het was slechts een van de zorgen die op de themadag naar voren kwam. Gunter ging daarnaast onder meer in op de beschikbaarheid van water voor de landbouwsector. Hij stelde dat er zeer weinig zoetwater op de wereld beschikbaar is en dat de landbouwsector 70% hiervan gebruikt. In Nederland komt het meeste zoetwater nog steeds via de rivieren binnen. "Dat moet wel vastgehouden worden en dus is waterberging nodig, of we dat nu ontpoldering noemen of niet."
Hij stelde tevens dat het afgelopen seizoen een teken aan de wand is en introduceerde de term 'waterinclusief denken'. "Voor de landbouwsector is het zeer belangrijk dat er voldoende zoetwater beschikbaar blijft; zeker ook in de uienteelt, gezien uien over het algemeen een klein wortelgestel en weinig zuigspanning hebben."
Verdwijnen van Mundial
Het feit dat de insecticide zaadcoating Mundial uit het middelenpakket verdwijnt, baart ook zorgen. Hoe gaat de sector hiermee om? Het middel mag nog tot en met 30 maart 2019 toegepast worden als zaadcoating op zaad. Hoewel zaadbedrijven aangeven dat ze hierdoor meer vraag naar gecoat zaad kregen, komt er ondertussen wel een einde aan de beschikbaarheid van gecoat zaad.
Het wordt hierdoor een uitdaging om vooral de uienvlieg, maar ook de bonenvlieg, ritnaalden en trips te beheersen. Volgens Paul Goorden van Cebeco heeft Mundial een niet te onderschatten neveneffect op onder meer ritnaalden. "Ik waarschuw alvast dat ritnaalden een groot probleem gaan worden, ook omdat de neonicotinoïden verdwijnen."
Alternatieven voor Mundial
Om toch goede opbrengsten te behalen, worden de alternatieven voor de bestrijding van plaaginsecten steeds belangrijker. Uireka doet onderzoek naar die alternatieven. Een voorbeeld van een alternatief dat onderzocht wordt, is een nieuwe actieve stof. Echter, die komt voorlopig nog niet op de markt. Ook Nemguard (een middel op basis van knoflookextract) wordt onderzocht.
Voorlopig blijft het belangrijkste bestrijdingsmiddel van de uienvlieg de Steriele Insecten Techniek (SIT). Janny Peltjes van HLB en de Groene Vlieg gaf daarentegen echter aan dat niet het hele areaal in Nederland met SIT beheerst kan worden. "Met SIT wordt nu op ongeveer 33% van het areaal de uienvlieg bestreden. Echter, dit werkt veel beter als meerdere telers in 1 gebied SIT toepassen. HLB gaat dan ook steeds gebiedsgerichter werken en wil SIT meer coöperatief toepassen."
Later oogsten is nadelig voor kwaliteit
Ook andere ziekten blijven voor problemen zorgen. Zo beschreef Chris de Visser, onderzoeker namens Wageningen University and Research (WUR) en Uireka, dat er ook dit jaar met een RNA-test nog koprot te verwachten is. Hij zei dat later oogsten (bij 30% groen loof) voor een meeropbrengst van 5 ton zorgt, maar dat de kwaliteit van de ui achteruitgaat. Dit omdat onder meer de huidvastheid minder wordt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.