Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) schrijft in een Kamerbrief dat hij de oogstramingen van zaaiuien van het CBS in oktober naar buiten wil blijven brengen. Dit ondanks ophef over een eventueel marktverstorende werking.
Wiebes schrijft in de brief dat hij geen argumenten heeft om te bewijzen dat de oogstraming een marktverstorende werking heeft. "Het is mogelijk dat de voorlopige ramingen invloed kunnen hebben op de prijszetting, maar de raming van het CBS is onafhankelijk. Er is geen enkele partij die op voorhand meer of minder voedsel heeft."
Eigen ramingen
Wiebes stelt dat wanneer er geen ramingen van het CBS zouden zijn, dat de verschillende partijen dan zelf ramingen gaan maken. "Dat zou eerder een marktverstorende werking hebben op de marktprijzen", zo beweert Wiebes.
Ook is het volgens hem niet haalbaar om de ramingen pas in december te doen. Dit omdat de oogstramingen van de andere gewassen in oktober plaatsvinden. Wanneer de gegevens van de uien apart verzameld moeten worden, zal dat bij boeren voor extra lasten zorgen en leidt het tot hogere kosten voor het CBS.
Ophef
Over de kwestie ontstond in februari behoorlijk wat ophef, omdat diverse uientelers vonden dat de cijfers de markt negatief beïnvloedden. Het CDA heeft daar destijds Kamervragen over gesteld. Echter, dit jaar was bijna iedereen het eens met de opbrengstverlagingen van het CBS.
Op het Nationaal Economisch Landbouwcongres op dinsdag 18 december geeft Cor Pierik, landbouwwoordvoerder van het CBS, een toelichting op de Landbouwtelling van 2018. Kom jij ook? Je kunt je aanmelden op www.landbouwcongres.nl en abonnees van Boerenbusiness kunnen gratis 2 kaarten reserveren!
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.