Inside Uien

Is er te weinig uienzaad voor 2019?

2 November 2018 - Anne Jan Doorn

In de wandelgangen doen geluiden de ronde dat het uienzaad bij de zaadleveranciers bijna op is. Is dat zo?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Navraag bij zaadleveranciers leert echter ook dat er over het algemeen (nog) geen sprake is van een tekort. Wel merken leveranciers heel vroeg in het seizoen een sterke vraag, met name naar zaad van rode uienrassen en zaad met de insecticidecoating Mundial. 

Het is niet zo dat de productie van uienzaad beïnvloed is door droogte, zoals dat bij bijvoorbeeld pootgoed wel het geval is. De productie van uienzaad vindt namelijk vaak buiten Nederland plaats (voornamelijk in Frankrijk), waar de effecten van de droogte minder groot waren.

Vroege vraag naar rode rassen
De zaadleveranciers merken al vroeg in het seizoen veel vraag naar rode uienrassen. "Begin september werd al begonnen met de aankoop en het ene na het andere ras was snel uitverkocht", aldus Peter Vroegindeweij, accountmanager bij De Groot en Slot. "Vorig jaar was de vraag ook al vroeg aanwezig, maar dit jaar is het uitzonderlijk vroeg. De productie kan niet zomaar opgeschroefd worden, want het gaat om een meerjarenplan."

Ook Hoza, de andere grote leverancier van rode uienrassen, merkt dat de vraag naar zaad van rode rassen vroeg is. "Het is onduidelijk waar deze vraag vandaag komt." Doorgaans bemerkt het bedrijf pas in een piek in de maanden januari en februari.

Groter areaal rode uien
Aangezien De Groot en Slot en Hoza de 2 grootste leveranciers van zaad van rode uien zijn (en beiden goede opbrengsten hebben), is het dus niet de beschikbaarheid van zaad die de vroege vraag verklaard. Het duidt erop dat het areaal van rode uien volgend jaar zal uitbreiden, maar het is nog te vroeg om dit met zekerheid te kunnen stellen.

De vroege vraag is uitzonderlijk

- Peter Vroegindeweij

Waar komt het gerucht dan vandaan? Dit heeft deels te maken met het feit dat dit het laatste jaar is waarin er gecoat zaad beschikbaar is, omdat het middel Mundial vanaf 2019 niet meer gebruikt mag worden. Zowel De Groot en Slot als Hoza bemerkt veel vraag naar insecticide gecoat zaad.

Laatste jaar
"Aan het einde van het verkoopseizoen zou het inderdaad zo kunnen zijn dat we uitverkocht zijn voor bepaalde gele rassen, met insecticidecoating. Dan zouden de telers over moeten op een basis gecoat zaad of op een ander ras", aldus Vroegindeweij. Hoza merkt dat de vraag naar insecticide gecoat zaad momenteel 2 keer zo groot is.

Zaad mag nog tot en met maart gecoat worden met Mundial, maar mag daarna niet meer verkocht worden. Het kan zo zijn dat telers vrezen dat de leveranciers dan minder zaad coaten, zodat ze niet te veel gecoat zaad overhouden. Echter, uit navraag blijkt dat leveranciers niet minder coaten. Hoza heeft zelfs meer zaad gecoat.

Hamsteren
Het zaad dat met Mundial gecoat is, mag na maart nog onbeperkt worden gebruikt.; al mag het dan niet meer geproduceerd worden. Het kan zo zijn dat telers zoveel mogelijk willen bestellen, om zodoende een voorraadje aan te leggen. Het is echter de vraag of dit verstandig is. Zaadleveranciers bewaren dit zaad geconditioneerd (en zeker gecoat zaad is gevoeliger) en dus kan het niet al te lang bewaard worden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden