Het bestrijden van de wortelvlieg in peen is niets nieuws voor de sector. Al ruim 3 decennia wordt gewerkt aan de meest effectieve bestrijding. Het wegvallen van de zaadcoating Cruiser en de werkzame stof thiram zet telers op scherp. Tijdens de Peendag van Delphy in Nagele werd er volop over gesproken.
Adviesbureau Delphy organiseerde woensdag 10 oktober hun landelijke Peendag. Dit is het praktijkgedeelte, die dit jaar voor het laatst op deze locatie werd georganiseerd. In de winter wordt een binnen-evenement georganiseerd. Behalve de stands van de machinefabrikanten, konden de telers proeven bekijken. Naast nieuwe rassen en bemestingsstrategieën was het vooral de bestrijding van de wortelvlieg die hoog op ieders agenda stond.
Beregenen
Over de markt werd weinig gesproken. De prijzen bevinden zich op een stabiel en hoog niveau en er wordt mondjesmaat gerooid voor levering af land (industriepeen voor Nederlandse afnemers). Daarbij starten meer telers de beregeningshaspel weer op, omdat de omstandigheden te droog zijn. Vooral op zandgrond is er kans op rooibeschadiging, omdat de droge grond veel schuurt. Voor akkerbouwers is half oktober beregenen uniek. Met het rooien voor de bewaring wordt gewacht. Daarvoor is het nu te warm.
Wat de gehele sector bezighoudt, is het vervallen van de zaaizaadcoating Cruiser. De werkzame stof thiamethoxam is vanaf 1 januari 2019 verboden. Schade door larve van de wortelvlieg is niet nieuw, maar lang niet alles is bekend. Een krimpend middelenpakket zorgt ervoor dat de conventionele telers moeten uitwijken naar biologische alternatieven.
Op 10 oktober heeft de Europese Commissie de officiële intrekking voor de werkzame stof thiram gepubliceerd. Tot 30 januari 2020 mag deze stof worden gebruikt voor de gewasbescherming en zaadcoating. Thiram wordt gebruikt als granulaat om de maden van de wortelvlieg in de bodem te bestrijden en schimmels in de bodem.
Biologische alternatieven
Tijdens de Peendag werden diverse alternatieven getoond (zoals uienolie en speciale doeken). Daarnaast zijn er biologische middelen beschikbaar. Zaadcoating met Nemguard, een knoflookextract, Tercol en Benevia. Ook is er Coragen. Echter, al deze middelen hebben hun beperkingen, mogen maar beperkt worden toegepast, zijn te duur, vereisen eventueel speciale spuittechnieken of hebben een nevenwerking op de wortelvlieg.
De Groene Vlieg monitort de druk van wortelvliegen in 1 perceel. Tijdens de Peendag werd benadrukt hoe belangrijk monitoring is, om zodoende op het juiste moment met het beperkte middelenpakket op te treden. De vlieg kent diverse vluchten, die vanaf het eerste moment zoveel mogelijk moet worden gemeden.
Lukt het om de eerste vlucht effectief te bestrijden, dan heeft dit goede gevolgen voor de latere druk. Door droogte is de situatie dit groeiseizoen anders. Beregenen stimuleert de wortelvlieg. Afhankelijk van het seizoen en de plaagdruk moeten er soms tot wel 10 bespuitingen worden uitgevoerd.