Dat de opbrengsten dit jaar laag zijn, is inmiddels wel bekend. Nu de eerste uien gerooid zijn, wordt voorzichtig een eerste schatting gemaakt. Hoe verhoudt deze prognose zich tot de voorgaande jaren?
Het is op het moment erg rustig op de uienmarkt. De verkopers kopen nauwelijks in en houden de voorraden laag. Daarnaast zijn de contouren van de export nog niet duidelijk. De verhalen over de markt in Senegal (gaat de grens wel of niet open?) wisselen per week en het is niet duidelijk om de importerende landen mee willen gaan met de Nederlandse uienprijzen.
Wanneer gaat de grens open?
Doordat diverse exporteurs en importeurs uit Nederland en Senegal druk hebben uitgeoefend op de beleidsbepalers in Senegal is het misschien toch mogelijk dat de grens voor 12 september open zal gaan. Maandag 27 augustus wordt er wederom vergaderd over een datum. Naar verluidt is er al voor 1 maand aan uienconsumptie onderweg naar het land. Wanneer deze uien op de kade worden gezet, zal moeten blijken wat de conditie van deze uien is.
De export naar Ivoorkust is momenteel goed. Het Afrikaanse land nam tot en met week 31 al ruim 15.000 ton uien af. De overige Afrikaanse bestemmingen worden slechts mondjesmaat bediend. Veel van deze landen halen hun uien nu namelijk goedkoper uit Marokko. Als de Marokkaanse voorraden op beginnen te raken, zal blijken of de Afrikaanse bestemmingen mee zullen gaan met de Nederlandse prijzen.
Opbrengsten vallen tegen
Daarbij zijn er afgelopen weken door heel Nederland op verscheidene plekken uien gerooid. Daaruit bleek, zoals bekend, dat de opbrengsten laag zijn. Ook bij partijen waar eerder werd gedacht dat een redelijke opbrengst haalbaar was, valt deze toch vaak tegen. De schatting van diverse handelspartijen en belanghebbenden toont aan dat de gemiddelde opbrengst circa 33% lager zal liggen dan vorig teeltseizoen het geval was.
Vorig teeltseizoen kwam de gemiddelde opbrengst uit op 55,65 ton per hectare. Als we uitgaan van een 33% lagere opbrengst, dan is dat een gemiddelde opbrengst van ongeveer 37 ton per hectare. Wanneer die prognose waarheid wordt, dan zou de gemiddelde opbrengst historisch laag zijn.
(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prognose van de gemiddelde opbrengst voor 2018 is erg laag.
Nieuwe uiennotering
Door de droogte van de afgelopen maanden zullen er veel partijen zijn die de grofte van 30% niet gaan halen. Daarom is er deze week voor het eerst een notering voor fijne uien uitgebracht. Daarvoor is een nieuwe categorie in het leven geroepen: uien met een grofte van 0% tot 30%.
Beurs Goes bracht in week 34 voor het eerst een notering voor deze sortering uit, waarna de beurzen in Middenmeer en Emmeloord volgden. Als alle 3 de regionale beurzen naast elkaar worden gelegd, dan wordt er voor de 0% tot 30% grove uien €15 tot €18 betaald.
Bekijk alle noteringen hier.