Inside Akkerbouw

Peenprijs blijft uniek lang op hoog niveau

8 Augustus 2018 - Anne Jan Doorn

Voor vroege peen worden momenteel goede prijzen betaald. Dit is de reden dat peen vroeg geoogst wordt en vaak niet de opbrengst levert die vorig jaar werd behaald. Het is uniek dat de vroege peenprijs zo lang, zo hoog blijft. Waardoor blijft de prijs hoog, en hoe is de situatie bij bewaarpeen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De belangrijkste redenen voor de hoge prijs van vroege peen zijn de droogte in de Europese Unie (EU) en het goede einde van het vorige seizoen. De peen wordt nu vaak vroeg geoogst, omdat er partijen opgekocht worden wegens de grote vraag. Daardoor komt de opbrengst per hectare niet aan de 80 tot 90 ton, die vorig jaar behaald werd. Dat betekent minder beschikbare kilo's.

Ook lift de prijs van de vroege peen mee op het hoge niveau waarop vorig seizoen beëindigd werd. Handelshuizen waren aan het begin van dit seizoen leeg, omdat er vorig seizoen weinig goede kwaliteit beschikbaar was. Daardoor werd de vroegste peen vanuit Limburg goed opgekocht en kon de vroege peen in andere gebieden aangesproken worden.

Langdurig hoge prijzen
Normaal gesproken starten de prijzen voor vroege peen ook op een hoog niveau, maar het is volgens diverse handelaren uniek dat de prijs zo lang zo hoog blijft. Er wordt voor de vroege peen namelijk nog steeds een prijs van €25 tot €30 per 100 kilo af land betaald.

Dat de prijs zo hoog blijft, heeft tot gevolg dat de overzeese export niet op gang is gekomen. In die landen vindt men de peen vanuit Nederland namelijk nog te duur. De meeste Nederlandse peen (zo'n 85%) gaat naar België, Duitsland en andere versmarkten. Ook is er wat meer vraag naar peen uit Frankrijk en Tsjechië, zo laten de handelaren uit België weten.

Minder opbrengst en uniformiteit in onberegende regio's

Andere situatie bewaarpeen
De situatie in de bewaarpeen is daarentegen heel anders. De belangrijkste groeimaanden moeten namelijk nog komen. Toch heeft de droogte in Europa wel impact, zo beweert Robert Schilder, sales manager bij Bejo. "In Nederland staat de bewaarpeen er over het algemeen goed op, al moeten we niet vergeten dat er ook gebieden zijn waar niet beregend kan worden. Dat is ook in delen van Zeeland en Groningen het geval. Echter, ook zeker in Wallonië verwacht ik dat er mindere opbrengst en uniformiteit komt."

Daarbij moet wel vermeld worden dat peen over het algemeen beter tegen de hitte kan dan bijvoorbeeld aardappelen en uien dat kunnen. Daarnaast kan het zo zijn dat de peen (door de huidige droogte) naar vocht gaat zoeken en daardoor extra lang wordt.

Engeland en Duitsland
Ook in het Verenigd Koninkrijk (VK) en Duitsland wordt een mindere opbrengst van peen verwacht. De Britse worteltelersvereniging verwacht een afname van 25%, terwijl anderen zelfs een verlaging van 30% tot 40% verwachten. "We verwachten de laagste opbrengst in tientallen jaren en denken ook dat er veel peen moet worden geïmporteerd", zegt Rodger Hobson, voorzitter van de vereniging.

Normaal is het VK zo goed als helemaal zelfvoorzienend. Daarbij is er nog een extra probleem: het ingezaaide areaal is namelijk gedaald. Dat geldt ook voor Nederland, waar eveneens een kleiner areaal bewaarpeen is gezaaid. Er is in Nederland 6.290 hectare ingezaaid, ongeveer 190 hectare minder dan vorig jaar.

Meeldauw en wortelvlieg
Wat betreft de gezondheid van de wortelgewassen, geeft Schilder aan dat er meer problemen met meeldauw worden verwacht. "Ook is de druk van de wortelvlieg relatief hoog. We verwachten een vlucht meer (in september/oktober) in vergelijking tot andere jaren."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden