Inside Uien

Hoge tripsdruk én droogte in uien

16 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

Opnieuw is de tripsdruk in uien groot. In de laatste 2 weken zijn de tripspopulaties extreem snel ontwikkeld. De combinatie met de droogte is extra nadelig voor het gewas.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de regio’s waar weinig gewas staat, zorgen trips voor extra overlast; het gewas kan daar namelijk minder hebben. Het gaat dan vooral om de regio’s Zeeland en Noord-Brabant. Daar heeft de extreme regen in het begin van het seizoen gezorgd voor een verlate ontwikkeling van het gewas.

Die gewassen hebben al stress en zijn daardoor extra gevoelig voor trips, zo zegt Jelle Westerlaken, gewasadviseur bij Syngenta. "Ook zorgt de warmte ervoor dat de cyclus van de trips nog sneller gaat. Trips gedijt goed bij warm weer."

Vroege druk
De tripsdruk was al vroeg aanwezig, zo zag Johan Bierma van Cebeco Agrochemie. "In de tweedejaars plantuien werden aan het begin van juni al larven gevonden. In eerste instantie was daarbij niet direct sprake van veel schade, maar de trips was sluimerend aanwezig. Dat resulteert nu dus in een hoge druk in de percelen waar niet de juiste maatregelen zijn genomen."

Westerlaken ziet dat de uien weinig ontwikkeling tonen, mede door de droogte. "Er is weinig loofontwikkeling en de meeste energie wordt gestoken in de bol." Vorig jaar was de situatie nog explosiever en ontwikkelde de tripspopulatie zich sneller. "Toen waren sommige percelen in juli al helemaal weg", weet Westerlaken. 

In de provincies Flevoland, Groningen en Drenthe staat het gewas er over het algemeen beter bij. Het gewas is daar verder ontwikkeld, maar ook daar ontwikkeld de tripspopulatie zich snel.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Bestrijding
Er kan het beste ’s avonds laat gespoten worden. "Dit omdat trips 's nachts naar boven komt. Door zo laat mogelijk te spuiten, heb je de meeste kans op contact. Ook worden pyrethroïden snel afgebroken door licht en warmte, waardoor je bij ’s avonds spuiten meer effect hebt", aldus Westerlaken.

Het is belangrijk dat er een goede uitvloeier en veel water gebruikt wordt. Weinig druk, zodat er een grote druppel ontstaat, is ook van belang. Daardoor zakt de druppel verder in de plant, waar de trips zit.

Juni belangrijk
Volgens Bierma had de slag (om de druk beheersbaar te houden) in juni gemaakt moeten worden. Wanneer dit niet gedaan is, of mislukt is, dan kan het zijn dat telers achter de feiten aan blijven lopen. Dit wanneer het droge weertype een aantal weken standhoudt.

"Vorig jaar zijn veel telers in Flevoland door het oog van de naald gekropen, omdat het weer in juli op een gegeven moment ongunstig was voor de ontwikkeling van trips. Dit in tegenstelling tot Zeeland, waar in 2017 zware schade is ondervonden van trips en droogte. Dat heeft de tripsbestrijding bemoeilijkt", zegt Bierma.

Hoofdfoto: E.J Rampen (@ejrampen).

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden