Themadag Uien

'Voorlopig geen landelijke uiennotering'

10 Januari 2018 - Niels van der Boom - 5 reacties

Woensdag 10 januari vond in Dronten de jaarlijkse LNCN Themadag Uien plaats. Het afgelopen seizoen, de afzetmarkt, export, kwaliteit en toekomst werden besproken. Ondanks een grote toestroom van telers daalt het volume vrije afzet. Dat zet Beurs Emmeloord voor uitdagingen.

LNCN-voorzitter Mark Brantjes somt het seizoen op. Die begon vroeg en onder goede omstandigheden. Na een droge periode viel voldoende regen. "Als telers hebben we in augustus een hittegolf nodig, maar het bleef tijdens de graanoogst regenen", aldus Brantjes. "Doordat het nat bleef, kwam de kwaliteit in het gedrang. De prijsvorming is magertjes te noemen, ondanks recordhoge exportcijfers. Het uienareaal groeide van 10.000 hectare in de jaren '90 tot 26.000 hectare in 2017. Wanneer is de grens bereikt?"

Perceelskeuze
Brantjes meldt dat de kwaliteit een zorgpunt blijft. "Voor komend seizoen moeten we ons afvragen of de perceelskeuze de juiste is. Grondgebonden ziektes komen steeds vaker voor en maken percelen minder of zelfs ongeschikt voor de teelt. Ook zien we dat uien worden geteeld op gronden die daar minder voor zijn geschikt."

Hij staat ook stil bij de handel en prijsvorming: "Dynamiek ontbreekt steeds meer in de uienhandel. In het verleden reageerde de markt heftiger en volatieler. Er was meer vrije handel. Kijken we naar het werkelijke aantal vrije transacties, die voldoen aan de specificaties van Beurs Emmeloord, dan merken we dat relatief weinig transacties worden gemeld in relatie tot het exportvolume."

Landelijke notering
Eén landelijke uiennotering laat een grotere informatiestroom vrijkomen, meent Brantjes. "Emmeloord noteert alleen een prijs voor de bovenste helft van Nederland. Kunnen we landelijk werken, dan is de vijver waarin we vissen veel groter. Net als bij de PotatoNL-notering kunnen we dan 2-wekelijks noteren. LNCN is voorstander van zo’n landelijke uiennotering, maar het lukt niet om op 1 lijn te komen met alle partners. De tijd verandert. Misschien biedt de toekomst nieuwe mogelijkheden."

Waar een gebrek aan transacties duidelijk merkbaar is, is de notering van de biologische uien. Er is volgens Brantjes niet voldoende betrouwbare informatie om een notering te maken. Toch is er behoefte in de sector aan objectieve prijsinformatie. LNCN zoekt daarom nog naar een oplossing.

Samenwerken
Holland Onion Association voorzitter Gijsbrecht Gunter betreedt het podium om de sector een schouderklopje te geven. Een aantal jaren terug sprak hij voor dezelfde zaal met als boodschap: "Uien telen en afzetten is teamwork". Dat is volgens Gunter goed gelukt.

MH is behouden tot en met 2023 en er is 280.000 ton afgezet in 1.200 transacties. De sector heeft zich in Den Haag gepresenteerd, relaties opgebouwd en op het vlak van de export veel gedaan. Indonesië en Panama zijn nieuw exportlanden, samen goed voor een afzet van 40.000 ton. Andere exportlanden zoals Costa Rica, China en Wit-Rusland zijn als exportland behouden. "Dit lukt alleen door samen te werken."

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
beurswatcher 10 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10877165/voorlopig-geen-landelijke-uiennotering][/url]
Als het gebrek aan gemelde transacties een punt van zorg is dan zou men ook kunnen overwegen om af te stappen van de gemelde noteringen en over te gaan op een systeem van bied en laat prijzen.
Abonnee
uientelert 10 Januari 2018
Hoe kan het toch dat er een gebrek is aan transacties in de uienmarkt , terwijl er 30.000 ton geëxporteerd wordt. Worden er dan geen uien gekocht door de inpakkers, zijn het allemaal pooluien (zijn overigens ook gewoon transacties)
idd 10 Januari 2018
tja , daar heb je een punt
Vrije handelbewaker 10 Januari 2018
Meneer Brantjes wil net als met de aardappels !de Vrije Uienhandel ! ook nog naar de kloten helpen met zn landelijke notering! Deze waanideeën moeten gestopt worden!!
Abonnee
Laat dat meneer maar weg 11 Januari 2018
Vrije handelbewaker schreef:
Meneer Brantjes wil net als met de aardappels !de Vrije Uienhandel ! ook nog naar de kloten helpen met zn landelijke notering! Deze waanideeën moeten gestopt worden!!

En als je dan netjes jouw visie schrijft dan hebben we daar meer aan dan anoniem wat schrijven waar we niks aan hebben.
Waarom vind jij een landelijke notering geen goed alternatief, leg eens uit.
Misschien heb jij wel een goed argument!
Schrijf op en laat maar lezen.
Abonnee
beursgorilla 11 Januari 2018
beurswatcher schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
Als het gebrek aan gemelde transacties een punt van zorg is dan zou men ook kunnen overwegen om af te stappen van de gemelde noteringen en over te gaan op een systeem van bied en laat prijzen.


Noteren op basis van gemelde transacties is gevoelig voor manipulatie.
In Emmeloord hebben ze daar al jaren mee te maken.............
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
uien noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden