Bio-teelt groeit wel

Afname Franse wortelteelt zet voorlopig door

23 November 2017 - Clarisse van der Woude

De wortelteelt in Frankrijk is al jaren dalende en de verwachting is dat deze trend doorzet. Voor de biologische wortelteelt wordt wel een groei voorzien. Dat beweert Yannick Chevray van Bejo in Frankrijk in het Bejo wortelmagazine dat onlangs verscheen.

Veel wintergroenten staan in Frankrijk al lange tijd onder druk. Wortelen waren altijd een uitzondering op deze trend, maar dat is volgens Bejo-man Chevray voorbij. In het jaar 2000 bedroeg het Franse wortelareaal 17.000 hectare, vorig jaar was dat nog maar 13.000. "Ik verwacht voor de toekomst een verdere daling. In het gunstigste scenario blijft de productie stabiel."

Afnemende consumptie
Aan het imago ligt het niet. "Dat is nog steeds goed, maar de consument eet vandaag de dag minder verse groenten en fruit. Hierdoor zakken de wortelprijzen. Ook de groeiende vraag naar wortelen vanuit de industrie, dat de helft van het marktaandeel bezit, geeft de markt geen impuls."

Groeiende vraag vanuit industrie geeft markt geen impuls

De magere prijzen zijn in ieder geval niet de schuld van buitenlandse invoer, zoals de Franse politiek weleens wil beweren, zo zegt Chevray. "Uit een analyse van de marktcijfers blijkt dat de in- en exportbalans niet slechter is dan in het verleden. Hij bleek in 2015 en 2016 zelfs gunstiger voor Frankrijk. Ik wijt de lage prijzen vooral aan de dalende consumptie."

Beperkende factoren
Groei is er wel in het biologische segment. Inmiddels is zo’n 4% van de Franse productie biologisch. Bejo Frankrijk haalt 20% van de omzet uit de biologische markt. Dat komt in de buurt van Duitsland. Wortelen worden gezien als aanjager van biologische groenten in het algemeen. Ruimte is er genoeg in Frankrijk. "De infrastructuur van de verwerkende industrie beperkt echter de mogelijkheden om wortelen in minder traditionele gebieden te telen."

Een andere beperkende factor is goede grond. "De kwaliteit van wortelen in het zuidwesten wordt slechter, omdat er geen vruchtwisseling bestaat. Een algemene rotatie in dit gebied is suikermais, wortelen, suikermaïs, wortelen, et cetera. Dit bemoeilijkt de productie van kwalitatief goede wortelen." Daarnaast zijn er door wetgeving steeds minder chemische middelen beschikbaar, wat de behoefte aan nieuw land opvoert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden