Exportgebied toegelicht

Ivoorkust blijft belangrijk voor Nederlandse uien

6 November 2017

Elke week kijken we naar een belangrijk land in de uiensector. Deze week kijken we naar Ivoorkust. Na Senegal is het dit seizoen de grootste afnemer van Nederlandse uien. Wat zijn de verwachtingen voor de rest van het seizoen en welk gevaar schuilt er in opkomende teeltgebieden uit de regio?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorig seizoen was Ivoorkust, op Senegal en Groot-Brittannië na, het derde importerende land van Nederlandse uien. Over het hele seizoen namen zij 88.761 ton uien af. In de eerste maanden van dit seizoen is de export van Nederlandse uien erg eenzijdig geweest richting West-Afrika. Zo ook naar Ivoorkust. Tot en met week 40 nam het land 38.096 ton Nederlandse uien af. Dit is bijna 30% meer dan vorig jaar in dezelfde periode.

Hele jaar rond veel uien naar Ivoorkust

Uienpiek
In de maanden augustus tot en met december is een piek te zien in de export van Nederlandse uien naar Ivoorkust. In week 46 werden er in de afgelopen 6 jaar de meeste uien naar Ivoorkust geëxporteerd. Vorig seizoen waren de prijzen van Nederlandse uien erg laag, waardoor er het hele jaar rond veel uien naar Ivoorkust zijn geëxporteerd. Als de prijzen van Nederlandse uien laag zijn dan gaat Ivoorkust langer door met het importeren van Nederlandse uien. Weliswaar in minder grote volumes dan tijdens de piekmaanden, maar wel in een continue stroom. Als de prijs van Nederlandse uien dit seizoen wederom laag blijft, dan is de verwachting dat er ook dit seizoen het hele jaar rond uien naar Ivoorkust worden geëxporteerd.

Er zijn in Ivoorkust 4 grote importeurs die al decennialang de uienhandel in handen hebben. Zij exporteren de Nederlandse uien ook naar buurlanden als Mali en Burkina Faso.

(Tekst gaat verder onder grafiek)Het exportverloop van Ivoorkust, per week en per seizoen.Concurrentie vanuit buurlanden
Belangrijke concurrentie voor de Nederlandse markt komt uit de uienteelt van de buurlanden Niger en Burkina Faso. In deze landen worden voornamelijk roze uien geteeld. In Ivoorkust heeft men een voorkeur voor deze lokale uien. De prijs is echter doorslaggevend. Deze lijkt in het voordeel van Nederland uit te vallen, waardoor de export van Nederlandse uien naar Ivoorkust goed loopt.

Op den duur zullen de Afrikaanse buurlanden in grotere mate een concurrent worden voor de Nederlandse markt. Door technische ontwikkelingen kunnen uien beter bewaard worden en ook de logistieke omstandigheden in deze landen worden steeds beter, waardoor de uien goedkoper worden. De prijs zal echter doorslaggevend zijn. Daarnaast zijn deze landen nog lang niet zelfvoorzienend genoeg om de gehele markt in Ivoorkust te bedienen.Het land is 13 keer zo groot als Nederland en heeft 22.700.000 inwoners. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden