De Nederlandse uienmarkt maakt een vertwijfelende indruk. Na de opleving lijkt de markt weer een behoorlijke pas op de plaats te maken. Het is niet zo dat er geen uien worden verkocht en weggaan, maar de markt mist aanjagers die voor meer afzet van uien kunnen zorgen. De terugval van de vraag heeft direct gevolgen voor de uienprijs.
De gele uiennoteringen daalden deze week op de regionale beurzen en de stemming bleef "Flauw". De onderkant van de fijne sortering ging weer terug naar 0 euro en de bovenkant werd aan het begin van de week op 4 euro gezet (Goes), om later in de week terug te zakken naar 2,50 euro per 100 kilo (Emmeloord).
Uiennoteringen in de min
In het veld is de nodige frustratie te ontdekken over de ontwikkeling van de uienprijzen de laatste weken. Toen de vraag even aantrok, bleek de markt zo te zijn opgezet dat het voor de handel nagenoeg onmogelijk was om uien te kopen voor een prijs waar nog enige marge op te behalen was. Nu de vraag krimpende is, wordt er deels gewerkt met relatief (te) dure uien.
Opleving van korte duur
De aantrekkende vraag was een optelsom van Brazilië dat aan het Nederlandse loket klopte, Afrika dat een boot voor de wal had liggen en een korte werkweek vanwege Koningsdag. Inmiddels is de Braziliaanse vraag naar uien ingezakt/ingevuld en is er sprake van volle werkweken waardoor de Nederlandse uienmarkt weer terug bij af is.
De komende week wordt er weer een boot geladen voor een aantal Afrikaanse bestemmingen. De gretigheid om hierop in te tekenen is groot, in ieder geval groter dan de vraag. Dat betekent dat er nog steeds honger is naar sorteerwerk. Er is sprake van enige afzet binnen Europa en dat is het dan in grote lijnen.
Afloop onzeker
Hoe de laatste periode van het seizoen zal gaan verlopen, blijft onzeker. De tijd tikt door en is in deze fase van het seizoen steeds vaker een vijand aan het worden. Met het stijgen van de temperatuur zal het lastiger worden om de uien te bewaren. Verwacht wordt dat daardoor het aanbod van uien de komende weken zal toenemen.