Inside: Uienmarkt

Zijn er nog kanskaarten op de uienmarkt?

5 Mei 2017

De onduidelijkheid over wat nou het beeld van de Nederlandse uienmarkt is, is nog niet weggenomen. De hoogst gerealiseerde "praatprijzen" werden in Flevoland gerealiseerd, maar in andere gebieden moeten telers het doen met prijzen tot 5 euro per 100 kilo. Voor dat geld verwisselen er met enige regelmaat uien van eigenaar, waarbij de uien vlot worden opgehaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook op de transactielijst van Holland Onions Association (HOA) ligt de bovenkant van de gerealiseerde handel in week 17 op 5 euro per 100 kilo. De onderkant ligt op een niveau van 2 euro per 100 kilo, gerealiseerd voor een partij van 280 ton in het zuidwestelijk teeltgebied met slechts 5 procent tarra.

Hogere prijzen zorgen voor minder handel 

Gemiddeld 3,80 per 100 kilo
Gemiddeld zijn er in week 17, volgens opgave van HOA door de meldingmakende handel, 5.400 ton uien verhandeld tegen een gemiddelde prijs van 3,80 euro per 100 kilo. Ten opzichte van week 16 valt op dat er minder uien verhandeld zijn, een daling van 34,9 procent. Daarentegen is de gemiddelde prijs, waarop gehandeld is, wel met 2,33 euro gestegen. Dat is een stijging van 158,5 procent. 

Opvallend is dat de notering van gele zaaiuien in Goes dezelfde bandbreedte kent als de weergave van de HOA. Middenmeer noteerde de uien deze week bescheidener en verwoordde de stemming met ‘Flauw’. Ook Emmeloord hanteerde de stemming ‘Flauw’ om de uienmarkt te typeren, wat vergezeld ging met een daling van de notering van gele zaaiuien.

Brazilië en Afrika zijn voorlopig weer voorzien van uien

Opleving zorgt voor optimisme
In de handel die de afgelopen week heeft plaatsgevonden, schuilde veel optimisme. Het is nog steeds de vraag of dat optimisme voor telers wordt beloond in hogere prijzen, nu de markt weer signalen afgeeft dat de grootste hitte over lijkt te zijn. De Braziliaanse vraag is ingevuld en ook Afrika heeft, met het oog op ramadan, zijn inkopen gedaan. De laatste uien hiervoor worden begin volgende week geleverd.

Per saldo voelt de Nederlandse uienmarkt weer heel erg rustig aan. Het is voor telers weer lastiger om een koopman bij de uien te krijgen. De sorteerders hebben in de euforie van de markt voor hele scherpe tot negatieve marges moeten werken en hebben weinig trek om voortdurend de risico’s van de aankopen te moeten dragen.

Vraag naar uien is niet af te dwingen

Mapje met bestemmingen steeds dunner
Landen in Oost-Europa zijn beperkt aan de markt, althans in Nederland. Handel die heeft plaatsgevonden, wordt niet altijd volgens afspraak opgehaald. Soms kan men in Oostenrijk goedkoper slagen (logistiek voordeel) en wordt een aangekochte partij in Nederland doorgeschoven naar een later te bepalen op te halen tijdstip.

Insiders geven aan dat de uienmarkt weer terug is gezakt naar de stemming van voor de recente opleving. Dat onderstrepen ook de regionale noteringen. De kooplust is tanende. Binnen Europa is het, op Groot-Brittannië, na lastig opereren. Verre overzeese bestemmingen haken steeds vaker af, waardoor het geduld op de proef wordt gesteld.

Anders gezegd: Het stapeltje kanskaarten is fors geslonken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden